Pardubice před svým publikem dojely k titulu extraligového půlmistra

Pardubice – 7. června
Meteorologové se zase tolik se svou dešťovou předpovědí nesekli. Jen mraky svůj náklad vody vykládaly mimo Svítkov, což divákům druhého extraligového kola pranic nevadilo. A že se jich ve Svítkově zase sešlo! Pořadatelé pro ně dokonce operativně připravili druhý stoleček na vstupenky. Nástup stihli všichni a po minutě ticha za Pavla Mareše se začalo závodit. Blažej Skrzeszewski sliboval, že i navzdory problémům bude bojovat. A vskutku po dvou rozjížďkách vedl. S podobným vývojem se ovšem nesmířily Pardubice. Osvědčenému triu Václav Milík, Hynek Štichauer a Andrzej Lebeděvs pomohl Matouš Kameník, který se v sedmé jízdě blýskl triumfem před dotírajícím Oskarem Polisem. Zbývajícím družstvům zůstal boj o stříbro. Pomohly si žolíky. Z rozjížďky s číslem deset se Patryk Wojdylo vrátil se šesti, Eduard Krčmář se čtyřmi body, o čtyři jízdy později naplno zaúřadoval Jan Kvěch. Jenže Pražané neměli svůj den a Vojtěch Šachl, jenž první extraligovou jízdu svého život vyhrál, tlačil dvakrát svůj motocykl do depa s prasklým řetězem. Po devatenácti rozjížďkách bylo jasné, že Pardubice vyhrály, a že se Markéta na pódium dneska nepodívá. Liberec měl dva body k dobru na Slaný. Záhy po startu rozjížďky s číslem dvacet blikala červená světla. Václav Milík upadl v první zatáčce. Na jeho stroji se do depa svezli mechanici, on sám přišel po svých do depa. Naštěstí jen se zraněnou závodnickou dušičkou a z dílny jej nevytáhlo ani vyhlášení vítězů. Repete opanoval Jan Kvěch, což Tomáši Topinkovi bylo platné jako kulich v tropech, Oskar Polis zajistil Slanému druhé místo.

Slaný, Pardubice a Liberec na stupních vítězů | foto Pavel Fišer

Pardubice letí

Vojtěch Šachl vstoupil do extraligy tréninkovým pádem | foto Pavel Fišer

Místo dešťových kapek, jichž meteorologové slibovali slušný počet, se nad svítkovským stadiónem usmívalo sluníčko. O tréninku skvěle připravenou trať poznal Vojtěch Šachl, který nastoupil ke své první extralize v kariéře. Nic vážného se nestalo. Po nástupu a minutě ticha na počet Pavla Mareše se druhý extraligový mítink začal odvíjet naostro. A to poměrně nečekaně.

Liberecký Ebebe nebyl před závodem zrovna v ideálním rozpoložení, nicméně jeho kouč Blažej Skrzeszewski sliboval, že budou bojovat. A vskutku hned v první jízdě úřadoval naplno Patryk Wojdylo. Za jeho zády se Jakub Jamrog posunul před Daniela Klímu ve třetím a před Hynka Štichauera dokonce až ve čtvrtém okruhu!

Polský tým se činil i nadále. Lars Skupieň zastoupil původně ohlášeného Kevina Fajfera a ve druhé jízdě se ujal vedení současně s letem pásky. Andrzej Lebeděvs zůstával ve střehu. Protáhnul nájezd do druhé zatáčky a převzal vedení.

Patryk Wojdylo (modrá) vede úvodní jízdu před Hynkem Štichauerem (červená), Jakubem Jamrogem (žlutá) a Danielem Klímou (bílá) | foto Karel Herman

Smůlu měl Oskar Polis. Trčel za třetím Petrem Chlupáčem, ovšem zradila jej technika. Do posledního kola projel pouze, kdyby se něco stalo. Jenže to už měl celou zbývající trojici za svým deflektorem. Slanému pšenka nekvetla ani nadále.

Do juniorské jízdy nejlépe odstartoval Matouš Kameník. V prvním výjezdu jej podjel Vojtěch Šachl, který vyhrál při svém prvním extraligovém nasazení. Bruno Belan bral bod na úkor Jedrzeje Chmury.

„První extraliga, první jízda, první výhra v extralize,“ shrnul statistická fakta. „Jsem spokojenej, doufám, že Topas taky. Kdyby to šlo takhle dál, bude to výborný.“

Václav Milík (červená) drží v šachu Jana Kvěcha (bílá) | foto Karel Herman

Debut v extralize čekal rovněž na Michaela Westa. Australan si před rozjížďkou s číslem čtyři zkusil start z protilehlé rovinky. Zamával na tátu, který mu na evropském turné dělá mechanika, a zmizel v depu. Během chvilky přibyl na ovál v sedle rezervního stroje.

Změna nepomohla. Zatímco Václav Milík triumfoval stylem start – cíl a Jan Kvěch si v úvodním oblouku vyvzdoroval druhé místo na Eduardu Krčmářovi, on obkroužil čtyři kola jako poslední. A cílem se doslova a do písmene proploužil.

Čelo závodu opanovaly Pardubice, jenže v druhé sérii se po nich začal sápat Liberec. Lars Skupieň v páté jízdě objel Eduarda Krčmáře v úvodním oblouku, když Hynek Štichauer byl třetí před Vojtěchem Šachlem. Vzápětí Patryk Wojdylo startující od mantinelu rychle minul Andrzeje Lebeděvse.

Oskar Polis (žlutá) marně dotírá na Matouše Kameníka (červená) | foto Karel Herman

V ten moment stál Liberec jen o pouhý bod za domácím týmem. Jenže ani Michael West, ani Jedrzej Chmura v dalších dvou jízdách žádné body nepřivezli. V rozjížďce s číslem sedm se ovšem blýsknul Matouš Kameník. Vnější stranou úvodního oblouku se přenesl přes Oskara Polise, jehož útoky dokázal mařit až do cíle.

Matouš Kameník vypráví o porážce Oskara Polise v rozjížďce s číslem sedm:

„Měl jsem dobrej start. A pak jsem najel to materiálu, jelo to hodně dobře.“

Kousek domácího juniora přišel pardubickému bodovému kontu pochopitelně přenáramně vhod. Dnešní mítink nebyl ani ve své polovině. Příliš brzy činit závěry. V rozjížďce s číslem osm si Jakub Jamrog poradil s Václavem Milíkem. Pardubice měly sedmnáct bodů, přesně o sedm více než Liberec a Slaný, kdežto Markéta se s devítkou choulila u dna aktuální klasifikace.

Petr Chlupáč (bílá) dotírá na Eduarda Krčmáře (žlutá) | foto Pavel Fišer

Jan Kvěch zkoušel různá nastavení před vrcholnými podniky světového a evropského kalendáře. A v půlce závodu se evidentně trefil. Po startu deváté jízdy zamířil dopředu před vedoucího Hynka Štichauera, jenž nedal šanci neméně dravému Oskaru Polisovi. Hned na to Andrzej Lebeděvs vytrvale pronásledoval  vedoucího Jakuba Jamroga.

Ve druhém okruhu jel vnějškem druhé zatáčky, aby ve výjezdu bleskově svůj motocykl zlomil na vnitřek. Na tabuli svítila průběžná skóre. Pardubice dvaadvacet, Slaný čtrnáct, Praha třináct a Liberec jedenáct. Ideální situace pro žolíkový úder.

 

Pád kapitána nic nemění na triumfu domácích

V rozjížďce s číslem jedenáct vytáhli kartu joker z rukávu hned dva manažeři. Milan Mach poslal pro dvojnásobný počet bodů Eduarda Krčmáře, Blažej Skrzeszewski zase Patryka Wojdyla. Liberecký Polák vypálil dopředu. Eduard Krčmář za ním, přičemž s přehledem uhlídal dotěrného Petra Chlupáče.

Andrzej Lebeděvs (červená) pádí před Eduardem Krčmářem (žlutá) | foto Karel Herman

Praha ztrácela i nadále. Zatímco po restartu dvanácté jízdy Václav Milík v půlce úvodního oblouku podjel vedoucího Larse Skupieně, Jaroslav Vaníček obral o bod jen Matěje Frýzu, jím Milan Mach vystřídal Bruna Belana. třetí byl rovněž Daniel Klíma v rozjížďce s číslem třináct, v níž Andrzej Lebeděvs předčil Eduarda Krčmáře.

V ten moment přišla řada na Tomáše Topinku, aby zkusil takticky vyčarovat něco více než jen poslední příčku. Pro rozjížďku s číslem čtrnáct nechal v depu Petra Chlupáče. Na ovál vyslal Jana Kvěcha. A pochopitelně v úloze žolíka.

Pražan měl zprvu před sebou Matěje Frýzu a vedoucího Hynka Štichauera. Než b člověk stačil pomyslet na vyslovení slůvka švec, Pražan je ve druhém kole v nájezdu do úvodní zatáčky podjel oba naráz. Šest bodů jedním vrzem poslalo Markétu na druhou příčku průběžného pořadí. Nikoliv však na dlouho.

Hynek Štichauer (červená) tísní Jana Kvěcha (bílá), jenž jede jako pražský žolík, Matěje Frýzu (žlutá) a Michaela Westa (modrá) | foto Karel Herman

V patnácté jízdě jezdil Jan Kvěch ve vedení až do třetího kola. V jeho první zatáčce ho podjel Jakub Jamrog a Slaný si byl s Prahou kvit. Vzápětí jezdil Vojtěch Šachl poslední a navíc mu v posledním kole prasknul primární řetěz. A Patryk Wojdylo udržel na uzdě Oskara Polise i Václava Milíka.

Vojtěch Šachl vysvětluje příčiny konce dalšího primárního řetězu v sedmnácté jízdě:

„Primár ohnul mazání a olej kapal jinam. Sice jen o maličko, ale přece.“

Wheelie ve druhé juniorské jízdě nezabránilo Matouši Kameníkovi, aby se ujal vedení. Vojtěch Šachl se dostal za něho. Dopředu se ale nedostal, navíc mu nebyly souzeny ani dva body. V závěrečné zatáčce mu opět prasknul primární řetěz. Byť se snažil dát nohou svému motocyklu rychlost, Jedrzej Chmura a Matěj Frýza byli rychlejší.

Zatímco Matouš Kameník (červená) slaví vítězství, Vojtěch Šachl se do depa podruhé vrací bez primárního řetězu | foto Pavel Fišer

Pardubicím již stačil k vítězství kousek. Osmnáctá jízda jejich čekání prodloužila. Patryk Wojdylo dnes neměl být poražen a Eduard Krčmář nechtěl pustit druhé místo. Zato Daniel Klíma prahnul po třetím a vskutku si jej v duelu s Hynkem Štichauerem v posledním kole vydřel. Pardubice 34, Slaný 31, Liberec 28 a Praha 25.

Verdikt o vítězi padl v rozjížďce s číslem devatenáct. Andrzej Lebeděvs v ní totiž vedl od startu až do cíle. Jakub Jamrog v závěru úvodního kola vzal druhé místo Larsi Skupieňovi. Pardubice slavily triumf, Praha věděla, že jí dnes vavříny minou, a Slaný vedl před Libercem o dva body.

Václav Milík (červená) má v zákrytu Oskara Polise (žlutá) a za sebou Jana Kvěcha (bílá) a Michaela Westa (modrá) | foto Pavel Fišer

Rozjížďka s číslem dvacet již neměla velké ambice něco změnit. Jan Kvěch a Oskar Polis v její první zatáčce vyhnali Václava Milíka daleko na venek a on v hlubokém materiálu u mantinelu upadl. Trošku si pohnul prsty na ruce, nicméně větších škoda doznal jeho motocykl, byť se závodník na stupních vítězů neobjevil.

Ani na startovním roštu repete, z něhož byl diskvalifikován. V jeho prvním výjezdu Jan Kvěch podjel vedoucího Oskara Polise. Polák protnul metu s poruchou motocyklu jen silou vůle. Kdyby ho však Michael West nakrásně stačil předjet, Liberci by to stejně ke druhému místu nestačilo.

 

Hlasy z depa

Pardubice vedou extraligu | foto Pavel Fišer

„Mně osobně se to nepovedlo,“ vraštil Hynek Štichauer čelo. „Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli. Já se hledal, v hlavě si nebyl jistej, jestli dělám dobrý věci. Zejtra bude dlouhej den, přes noc jedu do Altripu. Když tam budu ve finále, budu šťastnej.“

„Vítězství je nádherný,“ usmíval se Matouš Kameník. „Dneska to bylo hodně dobrý, naladili jsme skvěle motory.“

„Jo, tak nějak dobrý,“ odtušil Eduard Krčmář. „Dráha byla jiná než vždycky, trápil jsem se s nastavením motorky. Zatím jsme stále v pásmu útoku na titul, uvidíme, jak to dopadne.“

„Nahoru, dolů jako na horský dráze,“ komentoval závod Jan Kvěch. „Měl jsem dva motory, potřeboval jsem něco vyzkoušet. Teď začnou důležitý závody, SEC, vyvrcholí to challengem, proto zkouším, aby to jelo. Dnes to nevyšlo, uteklo nám to o pár bodů. Škoda.“

Vojtěch Šachl (bílá) míří za vítězstvím při první extraligové rozjížďce svého života před zraky Matouše Kameníka (modrá) a Bruna Belana (bílá) | foto Karel Herman
1. AMK ZP Pardubice 37
Václav Milík 3 2 3 1 X 9
Matouš Kameník 2 3 0 – 3 8
Andrzej Lebeděvs, LAT 3 2 3 3 3 14
Hynek Štichauer 1 1 2 2 0 6
Jan Jeníček 0 0
2. AK Slaný 33
Oskar Polis, PL E 2 1 2 2 7
Jakub Jamrog, PL 2 3 2 3 2 12
Bruno Belan 1 0 – – 1
Eduard Krčmář 1 2 4* 2 2 11
Matěj Frýza 0 1 1 2
3. Ebebe Speedway Team 30
Patryk Wojdylo 3 3 6* 3 3 18
Lars Skupieň 2 3 2 1 1 9
Michael West, AUS (DMU) 0 0 E 0 1 1
Jedrzej Chmura 0 0 0 0 2 2
4. AK Markéta Praha 28
Vojtěch Šachl 3 0 – E E 3
Jan Kvěch 2 1 3 6* 2 3 17
Petr Chlupáč 1 1 1 – 0 3
Jaroslav Vaníček – 1 1 – 2
Daniel Klíma 0 1 1 1 3
Pád Václava Milíka v závěrečné rozjížďce | foto Pavel Fišer

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body tabulkové body
1. Pardubice 2-0-0-0 74 8
2. Slaný 0-2-0-0 70 6
3. Praha 0-0-1-1 60 3
4. Liberec 0-0-1-1 52 3
Matouš Kameník (červená) vzdoruje Oskaru Polisovi (žlutá) | foto Karel Herman