Mšeno kritizuje změny v pravidlech baráže

Rozhodnutí PDK Mšena neakceptovat výzvu PK Plzeň na účast v baráži o extraligu 2005 zklamalo řadu plochodrážních fandů a stalo se nepříliš povedenou tečkou za skvělou ligovou sezónou. Olej do ohně přililo prohlášení středočeského klubu, v němž svou rezignaci zdůvodňuje změnou schválených pravidel. Nicméně ze sportovního hlediska ztrácí úspěšný extraligový tým svou tvář už jen tím, že úpravu pravidel kritizuje až s dvouměsíčním odstupem.

Administrativní změna pravidel
Psal se sedmnáctý srpen letošního roku. Do restauračního salónku budovy AČR v Opletalově ulici mířili členové VV SPD ke svému sedmému zasedání v letošním roce. V té chvíli uběhly čtyři dny od zahájení druhé poloviny prvoligové sezóny. Po přeložení zmoklého závodu ve Svitavách se sice Plzně prozatím ještě netýkala, nicméně ve zbývajících čtyřech kolech si Západočeši věřili. Extraliga měla za sebou pouhá tři klání, ovšem s překvapivým výsledkem. V minulosti tolik fenomenální Olymp se krčil u dna průběžné tabulky s jedním bodem ztráty na Mšeno.

Nebylo tedy divu, že se na přetřes jednání dostala také baráž. Plzeň se nikdy netajila svým odhodláním vrátit se do extraligy a Olymp se Mšenem se dostaly do pásma ohrožení. Leopold Klíma, plzeňský šéf, přišel s otázkou hostování. Jako první tak veřejně otevřel otázku, jak vlastně na prolínací soutěž nazírat. Jedná se o pokračování ligy 2004, samostatnou soutěž či zahájení ligového ročníku 2005?

Osobně ji považoval za start nové ligy. Logicky argumentoval, že před únorovou uzávěrkou letošních soupisek nemohl mít ani tušení, že se do baráže dostane. Navíc jako prvoligový celek mohla mít Plzeň na soupisce cizince pouze pro účely baráže. Proč by ovšem Plzeň nemohla do rozhodujícího klání vstoupit už se závodníky, s nimiž by uzavřela smluvní vztah po svém postupu do extraligy?

Leopold Klíma získal zdatného spojence v osobě Milana Špinky. Ten se totiž mohl dostat do patové situace, protože Richard Wolff a Jan Jaroš, uvedení na soupisce prvoligové Markéty, by nemohli v duchu platných regulí nastoupit v baráži za Olymp. A tak prošla úprava pravidel, která potenciálním účastníkům baráže umožňovala nasadit dva jakékoliv závodníky jako hosty. Zápis bohužel neuvádí, kdo byl pro a kdo proti, nicméně dá se předpokládat, že VV SPD opět uplatnil zásadu nechat rozhodnutí na zúčastněných klubech. Dle zdrojů z řídícího orgánu se změnou souhlasil i mšenský prezident Vladimír Wasyliw.


Mšenský ručník v ringu
Uplynuly dva měsíce a obě ligy letošního roku se staly minulostí. Mšeno pronásledované nehoráznou smůlou nakonec nedokázalo udržet třetí místo před Olympem. Plzeň sice v první lize nezvítězila, nicméně právo vyzvat Mšeno o baráž mohla uplatnit i ze druhého místa.

Západočeši tak učinili hned po skončení posledního prvoligového klání. Mšeno nabídku dlouho zvažovalo. Upřímně řečeno mělo proč. Ke Slawomiru Drabikowi se v průběhu sezóny na marodku dostal i Michal Makovský. Poslední extraligový podnik přinesl zranění také Adrianu Rymelovi. A Tomáš Topinka se ke klubu, jenž ho svého času vytáhl z bryndy, stavěl letos více než macešsky. Vedle personálních problémů navíc Mšeno muselo čelit také dlouhodobému nešvaru celé české ploché dráhy, a sice nepříliš plné klubové pokladně.

Po čtvrteční plzeňské výzvě nastalo od Mělníka dlouhé mlčení. Teprve až v neděli odpoledne zaznělo mšenské ne. Klub své stanovisko vyjádřil prohlášením, v němž jako důvod své neúčasti udává právě změny v pravidlech provedené na srpnovém zasedání VV SPD.

Ze sportovního úhlu pohledu se nejedná o právě sympatický krok. Prohrát se dá v zásadě dvěma způsoby. Hrdě se vztyčenou hlavou a s vynaložením všech sil, což by mohlo dát Mšenu dostatečnou půdu pro jednání o případném rozšíření extraligy na pět týmů. A nebo stylem zbabělého uplakánka hledajícího malicherná ospravedlnění. Otázku, proč si zpochybnění srpnové změny pravidel, nechali až na pět minut po dvanácté, si ve svém svědomí musí odpovědět Mšeňáci sami. Ovšem znevažování plzeňského výsledku v první lize je vyloženě unfair. Extraligový celek by si bezesporu měl troufnout na důstojnějšího soupeře než prvoligový tým!

Nechce-li tedy Mšeno sehrát neblahou úlohu atentátníka na diváky, kteří se houfně na rozhodující klání těšili, mělo by se plzeňské výzvě podrobit. Morální právo na účast v extralize 2005 je možná na jeho straně, nicméně rozhodovat by se mělo na dráze. A navíc, kde je psáno, že by Mšeno muselo v baráži prohrát?

Prohlášení PDK Mšeno o své neúčasti v baráži o extraligu 2005:
PDK Mšeno se nezúčastní baráže o účast v extralize družstev v sezóně 2005 podle ustanovení, přijatých VV SPD. Změna řádů, kterou si PK Plzeň prosadil na zasedání VV SPD 17. srpna !!! udělala z předpokládaného sportovního souboje souboj financí, kterého se náš klub nehodlá účastnit. Jsme ochotni se účastnit baráže podle platných Národních sportovních řádů pro plochou dráhu, schválených zástupci všech klubů před zahájením soutěže. Jejich účelové změny v průběhu soutěže, přijaté pouze výkonným výborem, považujeme za nepřijatelné a nehodláme je akceptovat. Jsme přesvědčeni, že o účast v extralize mají bojovat jezdci, kteří si toto právo vybojovali v průběhu celého ročníku, nikoli na jeden závod nakoupené drahé posily. Jsme přesvědčeni, že i přes velkou marodku, která nás v průběhu letošní sezóny postihla, máme širší a kvalitnější jezdecký kádr a proto i právo startovat i v příštím ročníku extraligy družstev. Vždy Plzeň si právo na baráž vybojovala pouze zásluhou závodníků pauzírujících týmů, kteří nejsou na soupisce PK Plzeň. Jsme ochotni se sportovně utkat o právo účasti v extralize podle platných řádů. Nebudeme však nesmyslně tahat našim sponzorům peníze z kapes! Těch je v ploché dráze potřeba dost v jiných oblastech, než je jeden pochybný závod.

V případě uskutečnění baráže podle platných řádů očekáváme sdělení nového termínu do 48 hodin.

Stanovisko PK Plzeň:
Dle informací magazínu SpeedwayInfo se v Plzni měl včera večer sejít klubový výbor. V době uzávěrky tohoto článku nebyl výsledek jejich jednání k dispozici.

Výňatek ze zápisu jednání VV SPD ze 17.8. týkající se baráže:
Pro soutěž Baráž bylo přijato toto ustanovení:
Pro soutěž Baráž platí pouze základní soupisky družstev platné ke dni ukončení soutěže Mistrovství České republiky družstev. Družstva, účastníci této soutěže mají právo nahlásit pro tuto soutěž každý dva hosty. Termín nahlášení těchto hostů je 5 dní po zveřejnění termínu závodu a nahlášené hosty nelze po jejich nahlášení měnit. Celek 1.ligy mající právo vyzvat poslední tým Extraligy k závodu této soutěže musí určit termín tohoto závodu tak, aby se závod uskutečnil nejdříve šest dní po uplatnění Práva na Baráž a nejpozději dvacet dní po uplatnění práva na Baráž.
Přítomni byli: členové VV SPD Miloslav Verner, Josef Laštovka, Leopold Klíma, Petr Křikava, Petr Moravec, Milan Špinka, Vladimír Wasyliw a Marcela Švejdová a hosté Karel Nauš (generální sekretář FMS AČR) a Alexandra Dašková (zástupce činovníků).

Foto: Antonín Škach a Pavel Fišer (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)