Divišov zítra otevírá červencovou řadu prestižních závodů

Divišov – 30. června
Počátek letních prázdnin nabízí plochodrážním fanouškům skutečně lákavé menu. Během pěti dnů budou moci shlédnout v akci kompletní českou špičku. Slánský šampionát dvojic je totiž olemován dvěma semifinálovými závody mistrovství republiky jednotlivců. Zítra je v Divišově na programu první z nich.

Divišovští pořadatelé jako první vyzkouší žhavou novinku. Protože nominace semifinalistů byla v minulosti podrobována kritice především ze strany těch, na něž se ani jedno z dvaatřiceti míst nedostalo, uskuteční se před vlastním závodem kvalifikace. Osm závodníků si to v ní rozdá o čtyři startovní čísla v hlavní šestnáctce a dva náhradnické posty.

Díky kvalifikačnímu systému ve stylu juniorského šampionátu může do mistrovství republiky jednotlivců zasáhnout více závodníků a tím mu dodat vskutku celonárodní rozměr. Ovšem ta správná palba začne úderem půl třetí.

Mezi dvanáctkou přímo nasazených semifinalistů totiž není ani jeden, který by v minulosti nezažil finálový start. A upřímně řečeno, každého z nich si lze představit také v letošním finále. Jenže postupových míst je jen osm, což je dokonalou zárukou boje o každičký bod.

Vedle premiéry kvalifikace zaznamená Divišov také další primát. Letošní mistr a vicemistr totiž už příští rok nepojedou semifinále, protože pro ně budou přímo vyhrazena finálová místa. Lukáš Dryml tak zítra bude prozatím posledním šampiónem, jehož prvním krokem k obhajobě titulu bude semifinálový závod. Ze stupňů vítězů z loňského Mšena bude přítomen ještě Zdeněk Simota. Ten si nakonec prohodil místo v libereckém semifinále s Hynkem Štichauerem s ohledem na svůj nedělní start v semifinále mistrovství světa juniorů.

Po skončení semifinále budou v Divišově burácet motory ještě ve čtyřech rozjížďkách Memoriálu Josefa Leifra. Organizátoři, kteří sami sebe nazývají HBC fans, připravili startovní listinu s deseti jmény. Figurují v ní i borci, kteří pojedou ve druhém semifinále v Liberci. Osm závodníků pro dvojici semifinálových jízd bude vybráno přímo na místě.

Kvalifikace (14:00): 1 Martin Vaculík, Žarnovica
  2 Pavel Fuksa, Pardubice
  3 Martin Gavenda, Březolupy
  4 Richard Frištenský, Březolupy
  5 Luboš Velinský, Pardubice
  6 Roman Andrusiv, Pardubice
  7 Jan Markvart, Plzeň
  8 Jaromír Otruba, Mšeno
 
Hlavní závod (14:30): 1 Lukáš Dryml, Pardubice
  2 Zdeněk Simota, Plzeň
  3 Martin Málek, Březolupy
  4 vítěz kvalifikace
  5 Jakub Hejral, Mšeno
  6 druhý z kvalifikace
  7 Luboš Tomíček, Olymp Praha
  8 Aleš Dryml, Pardubice
  9 Tomáš Suchánek, Pardubice
  10 Jan Jaroš, Mšeno
  11 třetí z kvalifikace
  12 Jaroslav Petrák, Pardubice
  13 Vladimír Višváder, Březolupy
  14 Filip Šitera, Plzeň
  15 Marián Jirout, Pardubice
  16 čtvrtý z kvalifikace
  17 pátý z kvalifikace
  18 šestý z kvalifikace
 
3. Memoriál Josefa Leifra: 1 Filip Šitera, Plzeň
  2 Vladimír Višváder, Březolupy
  3 Luboš Tomíček, Olymp Praha
  4 Miroslav Fencl, Slaný
  5 Jakub Hejral, Mšeno
  6 Richard Wolff, Olymp Praha
  7 Jaroslav Petrák, Pardubice
  8 Hynek Štichauer, Pardubice
  9 Tomáš Suchánek, Pardubice
  10 Martin Málek, Březolupy

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)