Slaný Talent Trophy oslavil Svátek práce

Slaný – 1. května
Středeční sváteční odpoledne využili ve Slaném k uspořádání prvního tréninkového klubového závodu na krátké dráze nazvaného Slaný Talent Trophy 125. Původně se mělo jednat o druhé klání slánských nadějí plochodrážního sportu, ale jak je známo 20. dubna počasí nejen ploché dráze nepřálo a tak 1.května se uskutečnil zahajovací závod tohoto seriálu skládajícího se ze tří mítinků.

 

Pětice účastníků: zleva Karel Průša, Štěpánka Nyklová, Matěj Tůma, Jakub Hejkal a Jaroslav Bartek | foto Václav Buřič

Na plochodrážní stadión v Netovické ulice dorazili všichni aktéři, kterých se týkala tato narychlo připravená akce. Nechyběla tedy Štěpánka Nyklová, Karel Průša, Jakub Hejkal, Matěj Tůma a jediný mimo slánský adept sportu levých zatáček Jaroslav Bártek z AK Markéty Praha, jehož ve Slaném velice rádi vidíme.

Závod byl vypsán podle zavedeného a osvědčeného rozpisu, který se již nějaký rok používá při PRO – TEC Speedway Mini Cupu.  Pět jezdců se v základním rozpisu utkalo v osmi jízdách, každý startoval čtyřikrát a následovalo finále B a finále A bylo závěreční desátou jízdou odpoledního dne.

Základní rozpis jízd podle očekávání nejlépe vyšel dvojici Štěpánka Nyklová a Karel Průša, kteří si vyjeli dvanáctibodový zisk. Do finále A postoupil i nováček letošní sezóny, dravě jezdící Matěj Tůma, jenž měl na svém kontě sedm bodů. Brány finálové jízdy zůstali tedy zavřené pro Jakuba Hejkala, šest bodů a Jaroslava Bartka čtyři body.

Finále B bylo jednostrannou záležitostí Jakuba Hejkala, který měl usnadněnou pozici tím, že motocykl Jaroslava Bartka ve druhé zatáčce zastavil. Příčinou byla školácká chyba, nebyl puštěný metyl.  Finále A se stalo jasnou záležitostí Karla Průši, ten nedělá zbytečné chyby, má vzorně připravený stroj a nerozptyluje se mezi jízdami jinými záležitostmi.

Štěpánka Nyklová sedlala jako při mistrovském klání v Plzni elektrický motocykl, ve Slaném na krátké dráze s ním závodila poprvé a předvedla svůj standard. Matěj Tůma teprve proniká do tajů plochodrážního sportu. Na nováčka si nevede špatně, ale musí postupně nasbírat patřičné zkušenosti.

Tréninků mají mladí jezdci ve Slaném poměrně dost, již v pátek 3. května bude od sedmnácti hodin na programu další díl Talent Speedway Slaný. A následovat bude úterý 7. května rovněž od sedmnácti je na programu druhé klání Slaný Talent Trophy. Zde se bude jednat o odložený úvodní tréninkový závod z 20. dubna.

Sváteční den využili kromě pětice jezdců i další mladí začátečníci, ve vložených jízdách postupně na malý ovál vyjeli David Filipovský, Šimon Kníže a Nikolas Pergl.  Matyáš Ryska pod dohledem Bruna Belana trénoval na klasické dráze, kdy si pomalu začíná zvykat na motocykl kubatury 500 ccm.

Po skončení tréninkové akce následovalo malé přátelské posezení a pohoštění všech zúčastněných jezdců, rodičů, jejich přátel a vedení klubu AK Slaný.   Firma VANTOS připravila pro pět aktérů Slaný Talent Trophy věcné ceny, které jim při tomto posezení byly předány, za což si manželé Renata a Jaromír Nyklovi zaslouží velké poděkování.

Poděkování si zaslouží i všichni ti, kteří se na akci podíleli na úkor svého volného času, který věnovali ploché dráze.

B A
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 3
2. Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 3 3 3 3 2
3. Matěj Tůma, Slaný 2 1 2 2 1
4. Jakub Hejkal, Slaný L 2 2 2 3
5. Jaroslav Bartek, Praha F 2 1 1 E

Průběžné pořadí seriálu:

SLA TOT
krátká
1.5.
1. Karel Průša, Slaný 10 10
2. Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 8 8
3. Matěj Tůma, Slaný 6 6
4. Jakub Hejkal, Slaný 4 4
5. Jaroslav Bartek, Praha 2 2

Poznámka: bodový klíč 10 – 8 – 6 – 4 – 2

Dobrá nálada vydržela i po závodech | foto Václav Buřič