Karel Průša potvrdil celkový primát suverénním triumfem

Slaný – 21. října
Tahle série je naprosto fenomenální. V šesti závodech dvě druhá místa coby nejhorší výsledky. Není divu, že Karel Průša přijel do Slaného již jako jasný vítěz celého letošního PRO-TEC Speedway Mini Cupu stopětadvacítek. Triumf bez jediné ztráty slavil rovněž dnes, avšak neměl snadnou roli. Závěr sezóny zastihnul ve skvělé formě Romana Štolu i Mariána Jirouta. A tak se finále A povedlo dojet až na čtvrtý pokus.

Kolibříkům dnes skončila sezóna – zleva Vojtěch Hrazdil, Roman Štola, Štěpánka Nyklová, Karel Průša, Luboš Hromádka, Marián Jirout, Jakub Hejkal, Jaroslav Bartek a Matěj Tůma | foto Antonín Škach

Exkluzivní podzimní plochodrážní dopoledne

Se sedmičkou se chystá k závodu Jakub Hejkal, zatímco Miroslav Rosůlek uděluje první rady Matěji Tůmovi | foto Antonín Škach

Zvedla se ranní mlha a nezbylo než žasnout nad uměním mistra října. Dne vymaloval zlatavou paletou, až slánské mantinely navzdory své žluti van Goghových slunečnic zbledly maličko závistí. Vrchol letošního pohárového zápolení si nemohl dopřát okázalejší aranžmá. Kdeže, že by se do Slaného jelo jen kvůli cenám a párkům na závěrečném bilancování!

PRO-TEC Speedway Mini Cup ve svém šestnáctém ročníku vejde do historie jako přece jen poněkud dietnější. A to ať se týká, počtu závodů, tak závodníků. Tentokrát ze stálých účastníků scházeli dva. Co čert nechtěl, z okruhu favoritů.

Věroslav Kollert pro letošek stáhl roletu u své elektrické výkladní skříně, takže Adam Nejezchleba dnes cestoval do Liberce. A Petr Marek by zřejmě nepřijel závodit, byť by se nezranil před týdnem při mistrovských dvěstěpadesátkách v Pardubicích.

Štěpánka Nyklová a Karel Průša na startu | foto Antonín Škach

Na druhou stranu v depu se k tréninku chystali také tři noví borci. David Filipovský musel čekat, než se svou motokrosovou KTM vyjel na ovál. Na vině byly zapomenuté boty, protože v teniskách do sedla opravdu nelze. Jeho již svět české ploché dráhy zaznamenal. Vojtěch Hrazdil a Matěj Tůma, který se na slánské trati prvně objevil teprve včera, prožili veřejnou premiéru.

Pochopitelně v samostatných ukázkových jízdách po každé sérii hlavního závodu. Pořadatelé všem dopřáli dvě tréninkové sekce. V té první upadl Marián Jirout, ve druhé naštěstí jen řetěz na motocyklu Romana Štoly. Program však běžel jako na drátku.

 

Marián Jirout zná řešení rébusu finále A

Začalo se pěkně zostra. Roman Štola v rozjížďce s číslem jedna svedl rázný duel o vítězství s Mariánem Jiroutem, jenž ukončila až šachovnicová vlajka v rukou Emila Gažiho. Vzápětí Karel Průša za sebou nechal Luboše Hromádku a Jaroslava Bartka již s letem pásky. A pak Štěpánka Nyklová odvedla Jakuba Hejkala.

Marián Jirout vede před Štěpánkou Nyklovou a Lubošem Hromádkou | foto Antonín Škach

Karel Průša zůstal neporažený rovněž po první přestávce. Ještě v úvodním nájezdu rozjížďky s číslem čtyři podjel Štěpánku Nyklovou. Její pětibodové konto hladkým sólem v páté jízdě vyrovnal Marián Jirout. Po pohotovém startu v šesté si s dotírajícím Lubošem Hromádkou poradil Roman Štola.

Pražan v mariánskolázeňské vestě byl druhým neporaženým. Jenže v deváté jízdě si na něho zasedla smůla. Nestačil ani pomyslet na útok na vedoucího Karla Průšu, protože mu v prvním oblouku zhasnul motor. Otázka, kdo doprovodí suverénního Karla Průšu na startovní rošt finále A se pořádně zašmodrchala.

Roman Štola se dostal do finále A, byť jednou šel do depa pěšky | foto Antonín Škach

Pořádné ostří na rozetnutí si pořídil Marián Jirout. V týdnu si na svítkovském stadiónu prvně vyzkoušel pětistovku a stopětadvacítka se mu zdála již málo rychlá. V rozjížďce s číslem osm perfektně odstartoval. Nechal Luboše Hromádku a Štěpánku Nyklovou, ať si otázku druhého místa řeší za jeho zády sami.

 

Dramatická tečka před cestou do výšin

Liberecká blondýnka nakonec dojela do cíle až jako třetí. Desátou jízdu sice vyhrála, ale tušila, že jejích devět bodů bude dnes na stupně vítězů málo. Navíc, když po rozjížďce s číslem jedenáct jich vítězný Karel Průša měl dvanáct a Marián Jirout deset.

Tlačenice v áčku – zleva Roman Štola, Marián Jirout a Karel Průša | foto Antonín Škach

Nezbylo, než čekat, co na to Roman Štola. Jeho slovo bylo pádné, a sice triumf ve stylu start – cíl ve dvanácté jízdě. Do cesty Luboše Hromádky se postavil Jakub Hejkal. Pardubičan si s ním poradil, posléze stahoval svůj odstup od vedoucího závodníka. Roman Štola si ale triumf nenechal vzít a již podruhé postoupil do áčka, byť jednou neviděl cíl.

Finále C bylo souzeno jen a jen Jakubu Hejkalovi, jenž doplatil na dva výlety do trávy mimo ovál. Nyní se nechal nachytat do pásky. Naštěstí pohárová pravidla jsou volnější než u mistrovských podniků, takže jej čtyři kolečka stejně neminula.

Marián Jirout si se synovým motocyklem poradil na dráze | foto Antonín Škach

Štěpánka Nyklová si spravila chuť v béčku. Nechala v něm za sebou Luboše Hromádku již při startu, kdežto Jaroslav Bartek přišel o poslední bod vyjetím mimo trať. A pak přišlo áčko. Tlačenice v první zatáčce byla veliká. Marián Jirout se dvakrát sbíral ze země. Jeho otec na velké dráze improvizovaně srovnal motocykl a šlo se do boje potřetí.

Karel Průša se opět ujal vedení. Marián Jirout opět útočil na Romana Štolu, ale ve druhém oblouku upadl potřetí. Nyní jej diskvalifikace neminula. Až na počtvrté mohl Karel Průša dotáhnout své úsilí do vítězného konce. A se všemi ostatními si jít do výšin slánské tribuny užít bilancování celé série.

Vyhlášení seriálu ve slánské tribuně | foto Antonín Škach
C B A TOT
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 3 15
2. Roman Štola, Mariánské Lázně 3 3 E 3 2 11
3. Marián Jirout, Pardubice 2 3 3 2 X 10
4. Štěpánka Nyklová, Slaný 3 2 1 3 3 12
5. Luboš Hromádka, Pardubice 2 2 2 2 2 11
6. Jaroslav Bartek, Praha 1 L 3 2 L 6
7. Jakub Hejkal, Slaný 2 L 2 L 3 7

Vložené jízdy: Matěj Tůma, Vojtěch Hrazdil a David Filipovský (MX)

Zatímco Karel Průša vede finále A, Marián Jirout padá | foto Antonín Škach

Konečné pořadí seriálu:

CHA PHA LIB SLA SLA PHA SLA TOT
6.4.. 18.4. 16.5. 14.6. 20.9. 3.10. 21.10.
1. Karel Průša, Slaný 15 (10) 14 14 14 15 15 87 (97)
2. Štěpánka Nyklová, Slaný 9 9 9 (9) 11 10 12 60 (69)
3. Marián Jirout, Pardubice 10 (7) 10 10 9 8 10 57 (64)
4.Adam Nejezchleba, Liberec (E) 12 11 14 14 51
5. Petr Marek, Praha 12 15 9 12 48
6. Roman Štola, Mariánské Lázně 10 10 10 11 41
7. Luboš Hromádka, Pardubice 11 2 o 9 9 10 41
8. Jakub Hejkal, Slaný 8 9 7 24
9. Jaroslav Bartek, Praha solo solo 3 9 3 6 21
10. Julian Wronecki, PL (E) 8 6 14

Poznámka: jeden nejhorší výsledek se škrtal

Roman Štola podjíždí Luboše Hromádku | foto Antonín Škach