Karel Průša zvrátil běh věcí ve svůj prospěch

Slaný – 20. září
Sluníčko se předvádělo jako nezbedná holčička, která chce prostě za každou cenu být centrem pozornosti. Jenže na konci září musí na kutě přece jen o poznání dříve, takže jeho takřka kolmé paprsky tancovaly v očích všech, kteří se dnes ve Slaném stali svědky pátého dílu seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup. Jeho vítězem se stal Karel Průša, který se ovšem ve finále A musel prosadit na úkor Adama Nejezchleby.

Kolibříci dnes ve Slaném – zleva Richard Samek, Jakub Hejkal, Jaroslav Bartek, Roman Štola, Štěpánka Nyklová, Adam Nejezchleba, David Filipovský, Karel Průša a Marián Jirout | foto Antonín Škach

Báječná podívaná v paprscích zapadajícího sluníčka

Karel Průša se nerozpakoval nechat si poradit od Miroslava Rosůlka | foto Antonín Škach

Bylo jich sedm. Nebo vlastně devět. Ale David Filipovský za řidítky malé krosky a o poznání vyšší Richard Samek ze slánského klubu se ještě nepustili do žádné větší akce. Během tréninků se už naučili mnohé, nicméně dnes ještě kroužili svá kolečka samostatně.

Ze stálé společnosti kolibříků chyběl Petr Marek. Ten už po dvěstěpadesátce pouze nekouká, ale za jejími řidítky pilně trénuje. Neviděli jsme ani pardubického Luboše Hromádku. A tak se po dvou tréninkových jednotkách závodil pouze v sedmi. Ale proč pouze?

Dnešní slánský mítink nabídlo úplně všechno, co jen stopětadvacítkářská scéna umí. A kdyby motory měly čtyřnásobný objem, reklama na plochou dráhu by se skloňovala ve všech sedmi českých pádech. Hned rozjížďka s číslem jedna se musela opakovat.

Richard Samek zatím kroužil samostatná kolečka | foto Antonín Škach

Roman Štola totiž ve druhé zatáčce upadl. Repete stejně opanoval Karel Průša, dva body místo mariánskolázeňského borce bral pražský Jaroslav Bartek. Hned vzápětí Štěpánka Nyklová brala trojku na úkor Mariána Jirouta a Jakuba Hejkala.

Adam Nejezchleba jel v třetí jízdě úplně sám. Šum elektrického svistu. Jenže Tomáš Kollert do Slaného ostříhaného vlasáče dnes nepřivezl pouze pro srandu králíkům. Rozjížďce s číslem pět vládlo liberecké éčko. Pěkná blbost, motocykl bez šikovného pilota nikdy nevyhraje sám.

 

Předjížděj, ačkoliv na tebe odstartuje

Roman Štola (3) a Marián Jirout (5) dnes nadchli svými souboji | foto Antonín Škach

Adam Nejezchleba po velkém sólu před zraky Karla Průši a Štěpánky Nyklové se šesti body osaměl na hrotu aktuální klasifikace. Robinzonovská úloha mu šla evidentně k duhu. Základní část vyhrál bez ztráty květinky. Ale ani Karel Průša a Štěpánka Nyklová nepoznali po střetu s elektrickým mužíčkem hořkost porážky. Účty mělo srovnat finále A.

Jenže před ním bylo nutné rozhodnout o dalším pořadí. Jakub Hejkal nastoupil do céčka úplně sám. Chyběl mu jediný bod, aby se pustil do boje o vyšší mety. Co nebylo dnes, bude třeba zítra. Pozítří nebo za měsíc, ale bude. Prostě bude. Bude.

Finále B by si zasloužilo mít ve svém názvu písmenko, které je v abecedě před ním. Roman Štola se už prve v šesté jízdě přesvědčil, že na Mariána Jirouta nestačí jen skvěle odstartovat. Pardubický borec nebyl měkkým oříškem k rozlousknutí ani tentokrát.

Štěpánka Nyklová (uvnitř) a Jaroslav Bartek na startovním roštu | foto Antonín Škach

Jenže Roman Štola se prosadil a finále B vyhrál. Skvělá zprávu pro budoucnost psal rovněž Jaroslav Bartek. Jeho nováčkovské období je evidentně stejně daleko v historii jako třicetiletá válka. Spíš ale ta stoletá. Jen škoda, že se v béčku nechal vynést až na zelený trávník.

Konečně finále A. Adam Nejezchleba letěl dopředu. Karel Průša za ním. Ale také Štěpánka Nyklová. Reportáž mohla skončit, že si slánský nájezdník po pár útocích na libereckého borce vylámal všechny zuby. Ale on se dostal dopředu.

A vyhrál. V depu se svěřoval, že jho arcirival před ním dělal chybičky. On oponoval, že měl sjetou hranu na pneumatice. Ať tak či onak, podívaná byla skvělá. A ještě bude, jelikož PRO-TEC Speedway Mini Cup se zářím ještě nekončí.

Klíčový moment dnešního závodu – Karel Průša podjíždí ve finále A Adama Nejezchlebu | foto Antonín Škach
C B A TOT
1. Karel Průša, Slaný 3 2 3 3 3 14
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E)  3 3 3 3 2 14
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 3 1 3 3 1 11
4. Roman Štola, Mariánské Lázně X 3 2 2 3 10
5. Marián Jirout, Pardubice 2 2 2 1 2 9
6. Jaroslav Bártek, Praha 2 3 2 2 L 9
7. Jakub Hejkal, Slaný 1 2 1 2 3 9

Sólo jízdy: David Filipovský (MX), Richard Samek

Roman Štola (3) útočí na Mariána Jirouta (modrá) | foto Antonín Škach

Aktuální pořadí seriálu:

CHA PHA LIB SLA SLA TOT
6.4.. 18.4. 16.5. 14.6. 20.9.
1. Karel Průša, Slaný 15 10 14 14 14 67
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 12 11 14 14 51
3. Petr Marek, Praha 12 15 9 12 48
4. Štěpánka Nyklová, Slaný 9 9 9 9 11 47
5. Marián Jirout, Pardubice 10 7 10 10 9 46
6. Luboš Hromádka, Pardubice 11 2 o 9 22
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 10 10 20
8. Jakub Hejkal, Slaný 8 9 17
9. Julian Wronecki, PL (E) 8 6 14
10. Jaroslav Bartek, Praha solo solo 3 9 12
Startmaršál Emil Gaži dává najevo, že Jakub Hejkal může startovat do finála C | foto Antonín Škach