Zemřel Pavel Mareš

Děčín – 5. června
Smutná zpráva dorazila do Slaného, věku osmdesáti let včera zemřel po dlouhá a těžké nemoci Pavel Mareš. Bývalý plochodrážní reprezentant tehdejšího Československa nastartoval svoji úspěšnou karieru v roce1959 u Jaroslava Volfa staršího v Ústí nad Labem, aby přes RH Praha zakotvil roku1966 v AMK Slaný, kde hájil barvy klubu z Královského města do sezóny1972, kdy zakončil svoji úspěšnou sportovní karieru.

 

Pavel Mareš v Polepech s mechanikem Josefem Kalousem | foto archív Josefa Kalouse

Pavel Mareš coby reprezentant dosáhl několika významných úspěchů, čtyřikrát se probojoval do kontinentálního finále mistrovství světa jednotlivců a nejlepší výsledek zaznamenal  ve Wroclawi v pětašedesátém, když obsadil deváté místo. Devátý byl i ve finále mistrovství světa na ledové ploché dráze 1967. Společně s Václavem Vernerem v sezoně 1971 dokázali v mistrovství světa dvojic získat čtvrté místo.

V domácím šampionátu jednotlivců startoval v letech 1963 až 1971, zde významný úspěch zaznamenal v sezóně 1965, kdy na pomocná kritéria skončil druhý za Lubošem Tomíčkem. AMK Slaný v nejvyšší tuzemské soutěži družstev výrazně pomohl k mistrovskému titulu v devětašedesátém.

Enfant terrible, jak mnozí Pavla Mareše, označovali, byl neústupný  nejen na dráze, ale svými názory i mimo sportovní dění. Přesto si našel mnoho příznivcům, kterým se dokázal odvděčit srdnatým a bojovným výkonem.

 

Čest jeho památce!