Václav Milík rychle napravil svou chybu

Praha – 4. května
Měsíc se vykutálel na temnící oblohu. První letošní extraliga se již sunula do historie. Liberci v přesile nul v tabulce jízd nepomohlo k pódiu ani žolíkové prvenství Patryka Wojdyly v rozjížďce s číslem třináct. Ani pražský kvintet nebyl na své Markétě excelentní a každý z jeho členů měl po závodech něco, čeho litoval. Před závěrečnou rozjížďkou vedly Pardubice o dva body před Slaným. Zdálo se být rozhodnuto. Na rošt totiž mířil Václav Milík, jenž doposud neprohrál, a spolu s Andrzejem Lebeděvsem a Hynkem Štichauerem dláždil svému celku cestu k triumfu. Leč Milan Mach si nechal na konec Mateusze Szczepaniaka. Jeho šest bodů v šestnácté jízdě rozpoutalo středočeskou ofenzívu, v níž pokračovali Eduard Krčmář a Robert Chmiel. A teď slánský Polák v úvodním nájezdu předčil Jana Kvěcha, zatímco Václav Milík se na startu poněkud zahrabal. Slaný měl rázem stejné skóre jako Pardubice a své slovo v otázce triumfu měl pronést rozjezd. Václav Milík si prve při svých nájezdech na Jana Kvěch vyzkoušel vnitřní stopu prvního oblouku. V dodatkové jízdě právě tudy poslal za svá záda Mateusze Szczepaniaka a strhnul primát na východočeskou stranu.

Slaný, Pardubice a Praha na stupních vítězů | foto Pavel Fišer

Pardubice jdou dopředu

Adam Bubba Bednář o tréninku zadřel motor | foto Pavel Fišer

Na začátku května se již česká plochodrážní sezóna prezentovala mnoha povedenými závody. Extraliga je ovšem extraliga. Navíc když pražský klub pořádal FIM o výjimku, aby svůj návrh na divokou kartu pro českou Speedway Grand Prix mohl poslat až po vyhlášení vítězů. A pokud formule čtyř závodů ve vyšší české lize neodpouští žádnou chybku. Markéta proto nemohla mít ve vínku lepší geny k vyrovnané podívané.

Milan Mach po letech znovu oslovil Mateusze Szczepaniaka. Polák se mu odvděčil již v rozjížďce s číslem jedna. Po vylétnutí pásky si to namířil rovnou do čela před Josefa France, Hynka Štichauera a Larse Skupieně. A Slaný se nechtěl pouštět vedení ani nadále.

Eduard Krčmář odstartoval nejlépe do druhé jízdy. S podobným vývojem se nesmířil Andrzej Lebeděvs a v úvodním oblouku druhého okruhu se prodral dopředu. Pět středočeských bodů ovšem nemohl vyrovnat nikdo jiný. Jenže úvodní extraliga teprve startovala.

Vůbec první jízda letošní extraligy: Lars Skupieň (žlutá), Josef Franc (červená), Mateusz Szczepaniak (modrá) a Hynek Štichauer (červená) | foto Karel Herman

Své o tom věděl Adam Bubba Bednář. O tréninku zadřel motor, osadil jiný z klubových zdrojů a v juniorské jízdě nenechal Matouše Kameníka před sebou jezdit příliš dlouho. Bruno Belan pojistil třetí příčku před Jedrzejem Chmurou a Slaný se dělil o aktuální vedení s Prahou a Pardubicemi. Přišla rozjížďka s číslem čtyři.

A v ní Václav Milík stejně jako Jan Kvěch za svá záda rychle odkázali Patryka Wojdyla. Díky němu inkasoval Liberec první dnešní bodík, protože slánský Robert Chmiel trčel vzadu. Po přestávce Patryk Wojdylo triumfoval stylem start – cíl.  Jeho celek však neměl ambice zasáhnout do boje o pódium.

A Eduard Krčmář druhým místem před Josefem Francem a Matoušem Kameníkem poslal Slaný do kontaktu se zbývajícími dvěma českými kluby. Vzápětí Robert Chmielem odčinil svůj úvodní výpadek velkým sólem. V první zatáčce druhého Adama Bednáře vystřídal Hynek Štichauer.

Václav Milík na téma svých ambicí pro velkou cenu:

„Nepřijel jsem sem s nikým o soupeřit o divokou kartu, ale dělat svou práci. Ale kdyby mi ji nedali, nevím, kam koukaj‘.“

Daniel Klíma (červená) v souboji s Andrzejem Lebeděvsem (bílá), Danielem Klímou (červená) a Tomaszem Orwatem (žlutá) | foto Štěpán Ševčík

V rozjížďce s číslem osm byl Andrzej Lebeděvs stejně rychlý jako v úvodní sérii. V první zatáčce se však okolo něho jen mihnul Jan Kvěch. Lotyše ve vestě s bílým koníkem posléze překonal rovněž Laris Skupieň. Na světelné tabuli svítilo patnáct pardubických bodů ve společnosti čtrnácti pražských, třinácti slánských a šesti libereckých.

Václav Milík se evidentně chtěl před pražským vedením blýsknout, aby jim dal jasně najevo, že on je oním správným výběrem na šestnáctku jejich velké ceny. Devátá jízda viděla jeho další hladký triumf před Petrem Chlupáčem, jímž Tomáš Topinka nahradil Josefa France. Vzápětí se blýsknul opět Lars Skupieň. Jeho trojka ovšem byla devalvována dvojicí dalších nul.

Patryk Wojdylo (žlutá) vede před Eduardem Krčmářem (modrá) | foto Štěpán Ševčík

Andrzej Lebeděvs byl po Václavu Milíkovi druhým mužem, co dnes porazil Mateusze Szczepaniaka. Pardubice vedly a Hynek Štichauer po startu rozjížďky s číslem dvanáct pádil jejich postavení posílit. Jenže udržet Jana Kvěcha a Eduarda Krčmáře byl úkol podobný příslovečnému hlídání pytle s blechami.

Slaňák se nejprve ve druhém kole dostal před Jana Kvěcha. A v nájezdu do toho třetího sebral vedení Hynku Štichauerovi. Takže prozatím Pardubice třiadvacet, Slaný dvacet, Praha devatenáct a Liberec deset bodů.

 

Žolík sune Slaný k rozjezdu o vítězství

Andrzej Lebeděvs (bílá) odráží útok Jana Kvěcha (červená) před zraky Larse Skupieně (žlutá) a Bruna Belana (modrá) | foto Pavel Fišer

Úsek mezi třináctou a šestnáctou jízdou přináší v extralize poslední možnost udeřit žolíkem. Hned na úvod série s ním vyrukoval Blažej Skrzeszewski. Patryk Wojdylo jej rozhodně šesti suverénním body nezklamal. O druhé místo se však přetahoval Hynek Štichauer s Danielem Klímou, jehož podjel v první zatáčce.

Metou projeli oba současně. Z úhlu pohledu depa se zdálo, že Pražan přece jen o trochu dříve. Lenka Felix si dala na čas. Čtrnáctá jízda se dokonce o pár vteřin zpozdila. A nakonec dala dva body na pardubický účet.

Bílý koník skákal vysoko i nadále. V rozjížďce s číslem čtrnáct vévodil Andrzej Lebeděvs, vzápětí hrál sólo Václav Milík. Na Slaný si všlápla také Praha. Josef Franc čtrnáctou jízdu prvních pár metrů vedl. Vedení sice ztratil v úvodním oblouku, avšak Roberta Chmiela před sebe nepustil. Markéta byla o bod před týmem Milana Macha.

Těsný dojezd rozjížďka s číslem třináct – Hynek Štichauer (bílá) a Daniel Klíma (červená) | foto Pavel Fišer

Ovšem Adam Bubba Bednář hned nato zůstal viset vzadu. K pražskému štěstí se Eduard Krčmář nedostal před druhého Roberta Chmiela. Skóre obou týmů bylo před rozjížďkou s číslem šestnáct vyrovnané a jejich koučové shodně využili poslední šance na žolíka. Mateusz Sczepaniak za Slaný a Jan Kvěch za domácí.

Oba ale zaskočil Tomasz Orwat, jehož třetí dráha vynesla do vedení. Mateusz Szczepaniak jej objel první zatáčkou. Jan Kvěch se na druhou pozici dostal až v nájezdu do druhého okruhu. A to již bylo na stíhání vedoucího Poláka pozdě. Sotva projel cílem, Slaný byl o dva body před Prahou a o stejné dva za Pardubicemi.

Ve druhé juniorské jízdě vstoupil do hlavního děje Adam Bubba Bednář. Druhá zatáčka jej po vnější straně vynesla před Matouše Kameníka do vedení. Bruno Belan ale opět udržel Jedrzeje Chmuru, jenž zůstal stát ještě v úvodním okruhu. Slaný se proto držel svou devětadvacetibodovou ručičkou Prahy.

Robert Chmiel (modrá) v souboji s Andrzejem Lebeděvsem (bílá) | foto Karel Herman

Osmnáctou jízdu zastavil letmý start Larse Skupieně, který si vysloužil varování. Při repete si dával pozor. Odjížděl třetí, aby spodní stranou první zatáčky stihnul Petra Chlupáče. Eduard Krčmář se ujal slánské věci v pravý čas.

Tři body za excelentní triumf jeho týmu vzdálily od Prahy. Vzdálenost od nich se ještě prodloužila v rozjížďce s číslem devatenáct. Robert Chmiel skvěle odstartoval. Leč v první zatáčce přiletěl Patryk Wojdylo po spodní straně, Andrzej Lebeděvs zabral po venku a dostal se přes oba Poláky do čela.

Robert Chmiel nesložil zbraně. Druhé kolo jej vidělo, kterak v jeho druhém oblouku podjíždí Patryka Wojdyla. Daniel Klima nyní na body nedosáhl, a proto Markéta už namohla pomýšlet na předstižení druhého Slaného. Pardubice byly před ním o dva body a jejich vítězství se zdálo být pouhou formalitou. Vždyť do závěrečné jízdy Jaroslav Petrák určil Václava Milíka!

Jaroslav Petrák komentuje Václava Milíka v rozjížďce s číslem dvacet:

„Chtěl jsem, že tam z tý jedničky bude, ale zahráb‘ se. Předtím odlít‘, teď se zahráb‘.“

V rozjížďce s číslem dvacet Václav Milík (bílá) při nájezdech na Jana Kvěcha (červená) přišel na ideální stopu na klíčový úder v rozjezdu | foto Karel Herman

Jenže pardubickému kapitánovi jeho závěrečný start vůbec nevyšel. Dopředu vypálil Jan Kvěch, ale Mateusz Szczepaniak byl v úvodním nájezdu ještě rychlejší. Nebylo síly, která by jej o vítězství připravila. Václav Milík útočil, ale Jan Kvěch si druhé místo udržel. Rázem bylo jasné, že první extraliga bude pokračovat.

Nominační volba obou manažerů pro rozjezd o vítězství byla naprosto jasná. Václav Milík a Mateusz Szcepaniak. Polák odstartoval naprosto excelentně. Nicméně český závodník si ze svých předchozích útoků na Jana Kvěcha všiml rychlé vnitřní stopy v úvodním oblouku. Nyní se mu poznatek hodil, ve výjezdu měl Mateusze Szcepaniaka již za svým výfukem. A dláždil Pardubicím cestu k vítězství.

 

Hlasy z depa

Václav Milík se raduje z triumfu Pardubic | foto Štěpán Ševčík

„Super dramatický,“ líčil své dojmy Václav Milík. „Výborný, šlo to až do rozjezdu. Jinak, dodat, jsem naštvanej sám na sebe za tu pátou jízdu. Nebylo na výběr, jednička byla suchá, zahrabal jsem se, ale zase jsem věděl víc pro rozjezd. Kvěchouna jsem atakoval po lajně, pak jsem to zopakoval v rozjezdu a jelo to tam

„Venca nám to zachránil,“ uvědomoval si Hynek Štichauer. „Jsem rád, že jsme začali líp než loni. Dráha zajímavá, začal jsem se chytat. Bylo to po dlouhý době, je znát, že na motorce nesedíš. Vyhrát v Praze je super.“

„Doleva,“ smál se Eduard Krčmář tradiční otázce magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Škoda, že jsme nevyhráli, ale zatím pohoda. Stačil by bod, jsou to závody. Tak příště, vždycky je příště.“

Adam Bubba Bednář vyhrál obě juniorské rozjížďky | foto Štěpán Ševčík

„Hrozný…“ odtušil komentář Jan Kvěch. „Nahoru a dolů. Spíš dolů než nahoru. Ale pár bodů jsem udělal. Ale jo, zazávodili jsme si a vracíme se domů zdraví, to je hlavní. Příště bude víc bodíků, dneska jsem se trápil na startech, bylo to o nich.“

„Nic moc,“ vraštil čelo Adam Bubba Bednář. „Blbě jsem startoval, musel jsem to dohánět při jízdě. Skončili jsme až třetí, ale extraliga teprve začíná.“

„Moje šňůra závodů na prd pokračuje,“ posteskl si Petr Chlupáč. „Dneska je to to samý jako na Evropě v Rakousku. Nevím, jestli je to mnou nebo motorkou, nevím, nevím.“

Extraliga 2023 odstartovala povedeným závodem | foto Štěpán Ševčík
Extraliga 2023 odstartovala povedeným závodem | foto Štěpán Ševčík
1. AMK ZP Pardubice 37
Matouš Kameník 2 0 – 0 2 4
Václav Milík 3 3 3 3 1 13+3
Andrzej Lebeděvs, LAT 3 1 3 3 3 13
Hynek Štichauer 1 2 2 2 0 7
Jan Jeníček F 0
2. AK Slaný 37
Mateusz Szczepaniak, PL 3 2 2 6* 3 16+2
Eduard Krčmář 2 2 3 1 3 11
Robert Chmiel, PL 0 3 2 1 2 8
Bruno Belan 1 0 – 0 1 2
Matěj Frýza 0 0
3. AK Markéta Praha 32
Jan Kvěch 2 3 1 4* 2 12
Adam Bednář 3 1 1 0 3 8
Daniel Klíma 1 – 1 1 0 3
Josef Franc 2 1 – 2 5
Petr Chlupáč 1 2 1 4
4. Ebebe Speedway Team Liberec 22
Tomasz Orwat 0 0 1 1 0 2
Lars Skupieň 0 2 3 2 2 9
Jedrzej Chmura 0 0 0 0 E 0
Patryk Wojdylo 1 3 0 6* 1 11

Poznámka: varování za startovní přestupek Lars Skupieň v rozjížďce s číslem osmnáct

Hynek Štichauer (bílá), Petr Chlupáč (červená), Eduard Krčmář (modrá) a Lars Skupieň (žlutá) | foto Štěpán Ševčík

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body tabulkové body
1. Pardubice 1-0-0-0 37 4
2. Slaný 0-1-0-0 37 3
3. Praha 0-0-1-0 32 2
4. Liberec 0-0-0-1 22 1
Václav Milík (bílá) jde v rozjezdu před Mateusze Szczepaniaka (modrá) | foto Karel Herman