Tři poslední rozjížďky rozhodly o českém stříbru v juniorském mistrovství světa

Vojens – 29. července
Až tři poslední rozjížďky rozhodly o obsazení stupňů vítězů Speedway of Nations 2. V poslední jízdě základní části Češi porazili Brity a pojistili si postup do baráže. Ta přinesla opakování předchozího souboje, protože Lotyši při rovnosti bodů s reprezentací ostrovní monarchie tratili díky porážce ve vzájemné jízdě. Naši reprezentanti vyhráli podruhé a stanuli u startovní pásky velkého finále, kam se primátem v základní části dostali Poláci. Jakub Miskowiak triumfoval stylem start – cíl. Avšak Jan Kvěch a Petr Chlupáč jeli za ním pro světový titul. Jenže ve třetím kole je rozdělil Mateusz Cierniak, čímž zajistil zlato své zemi, kdežto naši chlapci mají stříbro.

Český juniorský nároďák ve Vojensu – Matouš Kamenik, Petr Chlupáč, Jan Kvěch a Zdeněk Schneiderwind | foto Petr Makušev (Sport Photo)

 

Zdeněk Schneiderwind na poslední chvíli nahlásil změnu, když se na čísle tři místo omluveného Daniela Klímy objevil Matouš Kameník. Divišovský závodník bezesporu aspiruje na označení skokana roku, nicméně v dnešním závodě se hlavní tíha zodpovědnosti přenesla na bedra staršího a zkušenějšího tandemu Jan Kvěch – Petr Chlupáč.

Vstoupili do závodu třetí jízdou, kdy dojeli za Benjaminem Bassem. V rozjížďce s číslem sedm za svá záda rychle poslali Gustava Grahna a maximum 7:2 vyjeli vzápětí rovněž nad Australany, ale třináctka u čísla jízda přinesla přesně opačné skóre v duelu s Poláky. Ti přišli o své eso Wiktora Przyjemskeho, jehož po pádu v páté jízdě odvezla sanitka.

Drama vrcholila v poslední třetině. Zatímco Francis Gusts pádil za triumfem v rozjížďce s číslem šestnáct, Jan Kvěch držel v šachu Ričardse Ansviesulise v naději, že jej překoná také Petr Chlupáč. i když se tak nestalo, Češi přesto mířili mezi nejlepší trojici.

V poslední jízdě základní části byl sice před nimi Tom Brennan, jenže oni drželi v šachu Drew Kempa. Skončili o bod před Brity a Lotyši a čekala je barážová jízda. Protože lotyšský tým prohrál s britskými soupeři, šel z kola ven.

V jízdě poslední šance Tom Brennan opět vypálil od startu jako blesk. Jan Kvěch útočil a na konci druhého okruhu vskutku převzal vedení. Angličan se nyní soustředil, aby brzdil Petra Chlupáče, což by jeho parťákovi Drew Kempovi umožnilo překonat třetího Petra Chlupáče. Dali by tam dohromady o bod víc než Češi, což by jim otevřelo brány velkého finále.

Taková návnada však pro Petra Chlupáče byla až přespříliš laciná! A on ji nezbaštil, třetí místo uhájil, takže čeští chlapci šli do finále. V něm na ně čekali Poláci, kteří vyhráli základní část. Taktika svěřenců Zdeňka Schneiderwinda byla prostá. A sice porazit jednoho Poláka a stát se světovými šampióny.

Odvážný záměr zprvu vycházel. Jakub Miskowiak vedl, ale za sebou měl Jana Kvěcha a Petra Chlupáče. Jedno kolo. Druhé, pak i třetí. Jenže Petr Chlupáč kromě odrážení Mateusze Cierniaka sváděl boj také s křečí ve své levé ruce. Nemohl takřka udržet řidítka, což se stalo rozhodujícím momentem.

Druhý z Poláků se natáhl po jeho dvou bodech a naši severní sousedé mohli slavit jubilejní patnáctý titul ve světovém šampionátu juniorských družstev. České trio se ozdobilo neskutečným stříbrem. Kapitán Jan Kvěch však na tiskové konferenci poněkud šetřil slovy.

„Jsme velmi šťastný,“ nepřekvapil svou první větou. „Byl to dobrý výsledek pro českou plochou dráhu, protože jsme ve finále Speedway of Nations a dnes jsme v SoN2 byli druzí. A zítra si pojedeme pro další dobrý výsledek.“

    LCH FIN
1. Polsko 36   6
Wiktor Przyjemski 4 F/R – – – – 4    
Jakub Miskowiak 2 2 3 4 4 0 15   4
Mateusz Cierniak 3 4 3 3 4 17   2
   
2. Česká republika 29 6 3
Jan Kvěch 3 4 3 2 3 3 18 4 3
Petr Chlupáč 2 3 4 0 0 2 11 2 0
Matouš Kameník DNR    
   
3. Velká Británie 28 3  
Tom Brennan 3 4 3 4 2 4 20 3  
Drew Kemp 0 2 4 2 X 0 8 0  
Leon Flint DNR    
   
4. Lotyšsko 28    
Francis Gusts 4 4 2 4 4 4 22    
Ričards Ansviesulis 2 – 0 2 2 X 6    
Ernest Matjušonoks 0 0    
   
5. Dánsko 26    
Benjamin Basso 4 3 4 3 4 3 21    
Kevin Juhl Pedersen – 0 3 0 – 2 5    
Jonas Knudsen 0 0 0    
   
6. Austrálie 22    
Keynan Rew X 3 2 0 3 4 12    
Fraser Bowes 3 F 0 2 2 3 10    
James Pearson DNR    
   
7. Švédsko 18    
Gustav Grahn – 2 2 0 – – 4    
Casper Henriksson 2 – – 3 0 X 5    
Philip Hellström-Bängs 4 0 0 2 3 9