Karel Průša nezaváhal

Mariánské Lázně – 14. května
Už ráno slibovalo krásný, slunečný a horký den, za nějž by se nemusely stydět ani profláknutí sluníčkáři červenec a srpen. Martin Šiška z mariánskolázeňského klubu svlažil historickou sedmsetšestkou první várkou vody, aniž by tušil, že se až do večera, než se na vedlejším kilometru vyhlásí český šampión, se pro vodu otočí ještě jedenáctkrát. A jeho městský kolega čtyřikrát a hasiči šestkrát. Druhý díl šampionátu na malých tratích přivítal kolibříky náročnou tratí. S jejími nástrahami se nejlépe vypořádal Karel Průša. Po drtivém vítězství v základní části ve finále A odvedl Petra Marka a Štěpána Ševčíka, který si čekání na návrat čtvrtlitrového motoru po servisu zkrátil comebackem do stopětadvacítek. Osud se navzdory vedru pasoval se zamotanými dramaty, takže kupříkladu Štěpán Melč přišel o pódium, když mu v rozjížďce s číslem jedenáct vypadla hadička přívodu paliva.

Petr Marek, Karel Průša a Štěpán Ševčík na stupních vítězů | foto Karel Herman

Po dvou triumfech smůla jako hrom

Petr Marek (bílá) v souboji s Davidem Hofmanem (červená) | foto Karel Herman

V Mariánských Lázních jako tradičně druhý květnový víkend slavnostně otevírali lázeňskou sezónu. Návštěvníci spěchali na kolonádu v očekávání dlouhého dne plné báječné podívané. Podobné to mělo být na zdejším stadiónu. Program mistrovských stopětadvacítek na malé dráze začínal již úderem osmé.

Závodit se začalo o deváté. Takové časné zahájení podniku snad česká plochodrážní historie vůbec nepamatuje! Svým triumfem mítink rozehrál Petr Marek, vzápětí se jako první pod šachovnicovou vlajkou prohnala Štěpánka Nyklová po velkém souboji se svým jmenovcem Ševčíkem.

Štěpán Melč (červená) vede před Tony Katrou (modrá) | foto Pavel Fišer

Jeho dvěstěpadesátka je stále v divišovské dílně Václava Hromase. Čtvrtlitry stejně žádné závody nemají, proč tedy neprovětrat stopětadvacítku?

Do konce úvodní série Štěpán Melč odvedl Mariána Jirouta a Karel Průša Tonyho Kartu. Z čtveřice úvodních vítězů svůj primát zopakoval nejprve Karel Průša. Za jeho zády se v páté jízdě strhla neuvěřitelná bitka. David Hofman si mohl být druhým místem jasný až ve třetím kole. Štěpánku Nyklovou překonal několikrát již předtím, avšak Severočeška ve slánské vestě zůstávala drsná i nadále.

Stejně jako Karel Průša, tak i Petr Marek a Štěpán Melč protáhli své vítězné působení bez větších obtíží. Los tomu chtěl, aby se celá trojic sešla na startovním roštu rozjížďky s číslem jedenáct. Na dráze se zrádnými děrami se vedení ujal Karel Průša.

Štěpán Ševčík (bílá) vs. Marián Jirout (modrá) | foto Pavel Fišer

Štěpán Melč za jeho zády v první zatáčce dostal před Petra Marka, jenž se vak hned v následujícím oblouku vrátil spodní stranou nazpět. Konsolidoval své druhé místo, kdežto plzeňský závodník zůstal vzápětí stát kvůli vypadnuté hadičce přívodu paliva.

Bodový výpadek nedával moc velkou naději, že by se Štěpán Melč dnes zase podíval do finále A. naopak vzrostly akcie Davida Hofmana, který se po hladkém triumfu v rozjížďce s číslem devět dostal na sedm bodů. A také Štěpána Ševčíka, obrýlený závodník prozatím prohrál jen na úvod se Štěpánkou Nyklovou, takže se u jeho jména zubila pěkná osmička.

 

Neporažený Karel Průša

Drama patnácté jízdy: Roman Štola krotí svůj motocykl za zády Štěpánky Nyklové (modrá) a Mariána Jirouta (bílá) | foto Pavel Fišer

Štěpán Ševčík nechtěl evidentně ztrácet ani nadále. V rozjížďce s číslem třináct odstartoval nejlépe, avšak ani Štěpán Melč neplánoval zůstávat vzadu. A v nájezdu do druhého okruhu se zleva prohnal do vedení. Nicméně bonus za srdnatý boj se na ploché dráze nedává. Tím pádem měli jisté jen finále B, kdežto Štěpán Ševčík věděl, že se dnes postaví na stupně vítězů.

Další jejich pretendenti nezaváhali. Karel Průša zkompletoval dvanáctibodové maximum ve čtrnácté jízdě. Petr Marek jeho sólo napodobil hned na to. Pod svůj stanový přístřešek v improvizovaném depu na trávníku slavného lázeňského kilometru se vrátil s utrženým drátem předního kola. Výměna před finále A se však pro jeho otce Pavla stala absolutní maličkostí.

Štěpán Melč (modrá) jde do vedení finále B před Davida Hofmana (bílá) a Štěpánku Nyklovou (červená) | foto Pavel Fišer

Mezitím si osamělý Luboš Hromádka přijel pro tři body ve finále D. v céčku se Tony Katra dočkal svého prvního dnešního triumfu, který si na začátku úvodního okruhu vybojoval na úkor Mariána Jirouta.

Ve finále B Štěpán Melč objel Davida Hofmana, zatímco Štěpánka Nyklová si šestou pozici připsala prozatím nejlepší výsledek své kariéry. A poté již přišlo poslední dnešní velké sólo Karla Průši před zraky Petra Marka a Štěpána Ševčíka. Slánský borec si osmnácti body upevnil vedoucí postavení v celém seriálu.

Karel Průša (červená) veden finále A před Petrem Markem (modrá) a Štěpánem Ševčíkem (bílá) | foto Karel Herman
Karel Průša (červená) veden finále A před Petrem Markem (modrá) a Štěpánem Ševčíkem (bílá) | foto Karel Herman

 

D C B A TOT
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 6 18
2. Petr Marek, Chabařovice 3 3 2 3 4 15
3. Štěpán Ševčík, Divišov 2 3 3 2 2 12
4. Štěpán Melč, Plzeň 3 3 E 3 3 12
5. David Hofman, Pardubice 2 2 3 1 2 10
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 3 1 3 2 1 10
7. Tony Katra, Slaný 2 2 2 1 3 10
8. Marián Jirout, Pardubice 2 2 2 2 2 10
9. Roman Štola, Mariánské Lázně 1 1 1 3 1 7
10. Luboš Hromádka, Pardubice 1 2 2 1 1 9
Souboj Davida Hofmana (červená) se Štěpánkou Nyklovou (bílá) patřil k nejlepším okamžikům závodu | foto Karel Herman

Aktuální pořadí seriálu:

PHA MaL TOT
9.4. 14.5.
1. Karel Průša, Slaný 17 18 35
2. Petr Marek, Chabařovice 11 15 26
3. David Hofman, Pardubice 15 10 25
4. Štěpán Melč, Plzeň 10 12 22
5. Tony Katra, Slaný 11 10 21
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 8 10 18
7. Luboš Hromádka, Pardubice 7 9 16
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 6 7 13
9. Štěpán Ševčík, Divišov 12 12
10. Marián Jirout, Pardubice 10 10
Všichni kolibříci pěkně pohromadě | foto Karel Herman