Jak běží čas

Člověk si ani pořádně neuvědomuje, jak ten čas rychle běží. Saša Kopecký, velký kamarád a druhý táta, nejen můj Saša Kopecký dlouhou dobu držel libereckou a vlastně i velkou část naši české ploché dráhy nad vodou. Opravoval, konstruoval a i finančně pomáhal snad všem. Jeho motory BM dodnes budí obdiv, a kdo ho má, vlastní zlatý poklad. Proč právě ale píšu o člověku, jehož většina lidí okolo ploché dráhy ještě pamatuje. Saša, a to se o něm neví, byl také u zrodu E speedway.

 

Náš společný přítel Josef Iker totiž vyburcoval myšlenku o e motocyklech a už to začalo. Pokusy prvních strojů na eletkrický pohon připomínaly stavbu automobilů v dvacátém století.

Alexander Kopecký (vpravo) a Věroslav Kollert počátkem osmdesátých let

Oříšek byl, jestli namontovat setrvačník a spojku nebo jít cestou jednoduché stavby motocyklu. Velká neznámá byla také okolo baterek.První motocykly měly akumulátory ze silničních motorek a ty se na plochou dráhu nehodí.

Saša postupně opustil myšlenku spojky, alespoň zatím a začalo se nanovo. Saša ještě čaroval s pokusem setrvačníku, ale i to zůstalo v jeho hlavě.

Škoda, že se už nemůže dál podílet na vývoji plochodrážních motorek. I když nikdy na motorce pořádně nejezdil a to ani na plochodrážní, jeho konstrukční schopnosti a cit byl na úrovni genia.

To je náš SAŠA KOPECKÝ