Maksymilian Pawelczak přišel, viděl, zvítězil a odjel do Dánska

Pardubice – 6. srpna
Ošklivé ráno se dokázalo přemalovat make upem slunečného dne, aby zlatá trofej stopětadvacítek na svítkovském stadiónu neměla sebemenší chybičku. Opanoval ji v Čechách dobře známý Maksymilan Pawelczak. Ryšavý Polák zvítězil ve všech pěti svých rozjížďkách, stal se nepsaným mistrem světa kolibříků, aby se rovnou vypravil do stovek kilometrů vzdáleného dánského Randersu na evropský pohár v kubatuře 85 ccm. Díky rozpisu známého blahé paměti z českého přeboru se s ostatními medailisty potkal až na stupních vítězů. Druhý Lester Mathijsen podlehl pouze Makaru Levišinovi, jehož čekal rozjezd o bronz s Thiesem Schweerem. Ten měl sice nakročeno k maximální patnáctce, avšak v rozjížďce s číslem deset zůstal kvůli poruše stát na startu. Třetí příčku si však sebrat nenechal. Z českého čtyřlístku se stal nejlepším Štěpán Melč. Plzeňský závodník skončil devátý.

Lester Mathijsen, Maksymilian Pawelczak a Thies Schweer na stupních vítězů | foto Karel Herman

Češi nehrají první housle

Čeští reprezentanti Dominik Hrbek, David Hofman, Štěpán Melč a Luboš Hromádka před novou světelnou tabulí | foto Štěpán Ševčík

O nové pardubické světelné tabuli se vědělo již od zimy. Její o pětatřicet let starší sestřička spočinula na věčném odpočinku překonaných udělátek a její nástupkyně svá písmenka zobrazila právě při dnešní zlaté trofeji stopětadvacítek. Sliby, že budou vidět lépe a z větší dálky, nelhaly. Mezi prvními se na ní objevilo jméno Dominika Hrbka.

Závodní pořádajícího klubu se na ovále objevil hned v rozjížďce s číslem jedna. Po startu nic moc, ale z první zatáčky vyjel hned za vedoucím Mychajlo Tymoščukem. Jenže chyba po odstartování rozjížďky s číslem osm jej odsoudila k nule. A pauza po předchozím zranění a určitě závodnické vakuum bylo hodně znát.

Luboš Hromádka jako jediný s dvouventilovým motorem v celém patnáctičlenném poli velkou díru do světa neudělal. Nedařilo se ani David Hofmanovi. Do páté jízdy se ani nerozjel. V rozjížďce s číslem devět upadl ve druhé zatáčce při souboji o vedení s Filipem Beczkowskim.

Štěpán Melč skončil za našich nejlépe | foto Štěpán Ševčík

Zkrátka a dobře, čeští reprezentanti při zlaté trofeji nehráli první housle. Nejlépe se umístil Štěpán Melč, jenž skočil přesně v polovině výsledkové listiny. Na úvod se mu nevyhnula nula, nicméně poté již bodově naprázdno ani jednou nevyšel.

 


Štěpán Melč komentuje závod:

„Dobrý, super, vydařený. Užil jsem si to, jsou to zkušenosti. Velká dráha mě baví víc, zejtra budu náhradník na Evropě, pak už půjdu na půllitr.“


 

Polák vládne kolibřímu světu

David Hofman přišel dvakrát o body | foto Štěpán Ševčík

Boj o vítěze zlaté trofej byl dlouho nerozhodný. První dva své starty proměnili ve vítězství hned tři závodníci. Maksymilian Pawelczak, známý z působení v českém šampionátu, Němec Thies Schweer a Makar Levišin z Ukrajiny.

Právě mladší bratr Marka Levišina zaznamenal podstatný bonus. V rozjížďce s číslem dvě totiž razantně vykázal místa za svými zády všem svým soupeřům včetně žhavého favorita Lestera Mathijsena! A právě tento výsledek rozhodl o nejvyšším stupínku.

Maksymilian Pawelczak míří za titulem nejlepšího stopětadvacítkáře světa | foto Karel Herman

Thies Schweer totiž přišel o body díky poruše na startu desáté jízdy. Ani Makar Levišin neudržel vítěznou sérii. Na rozdíl od Maksymiliana Pawelczaka, jenž na svém motocyklu s malým rámem válcoval soupeře. Přál mu i los, jelikož s ostatními medailisty se potkal až na pódiu. S Makarem Levišinem, kterého Thies Schweer porazil v rozjezdu o bronz, ostatně také.

Štěpán Melč (bílá) v souboji s Makarem Levišinem (modrá) | foto Karel Herman

 

1. Maksymilian Pawelczak, PL 3 3 3 3 3 15
2. Lester Mathijsen, NL (DMSB) 2 3 3 3 3 14
3. Thies Schweer, D 3 3 E 3 3 12+3
4. Makar Levišin, UA 3 3 1 3 2 12+2
5. Matys Sambarrey, F 2 1 3 2 3 11
6. Niek Meijerink, NL 2 2 2 2 3 11
7. Kewin Nycz, PL 1 2 2 2 2 9
8. Noah Urda, F 1 1 2 1 3 8
9. Štěpán Melč, CZ 0 2 2 2 1 7
10. Michajlo Tymoščuk, UA 3 1 1 1 0 6
11. Tim Widera, D 1 1 1 1 2 6
12. Filip Beczkowski, PL 2 3 0 E 0 5
13. Dominik Hrbek, CZ 2 0 1 1 0 4
14. David Hofman, CZ 1 E X 2 1 4
15. Carl Wynant, D 0 2 0 0 1 3 (los)
16. Silvar Avi, EST 0 0 0 1 2 3 (los)
17. Luboš Hromádka, CZ 0 0 0 1 1 2
Maksymilian Pawelczak létá k pardubické obloze jako nejlepší plochodrážní kolibřík na světě | foto Karel Herman