Začíná prázdninová štvanice na Plzeň

Slaný a Žarnovica – 15. července
Letošní letní prázdniny se na českých oválech ponesou především ve znamení šampionátu juniorských družstvech. Po úvodních dvou uskutečněných kolech v Plzni a v Pardubicích nás totiž čeká sedm zbývajících kol. O víkendu jsou na programu Slaný a Žarnovica. Průběžné klasifikaci prozatím vévodí Filip Šitera a Antonín Galliani spojení hlavičkou PK Plzeň. Ve Slaném se divákům představí také stopětadvacítky, jejichž čelo je prozatím doménou domácího Romana Čejky.


Dočkáme se jiné sestavy na stupních vítězů?
Filip Šitera a Antonín Galliani jsou beze všech pochyb také hlavními favority sobotního závodu ve Slaném. Tomuto tvrzení pomáhá především skutečnost, že nikdo ze soupeřů jim v dosavadních dvou kláních nedokázal uzmout jediný bod. Porazit je v Divišově sice dokázal Chorvat Jurica Pavlič, ovšem krátce nato byl závod kvůli rozbahněné dráze přeložen na náhradní termín a dosavadní výsledky anulovány.

Jenže taková převaha je pro ostatní týmy stejně motivující jako červený hadr pro španělského býka. Po plzeňském skalpu budou prahnout především domácí Patrik Linhart a Věroslav Kollert. A to tím spíše, že oba moc dobře vědí, že se na konci srpna bude v Praze náramně hodit každičký bod.

Slaný skončil prozatím pokaždé druhý. A stejně tak ve dvou předchozích závodech
nejnižší stupeň vítězů okupovaly Březolupy. Martin Málek s Martinem Gavendou drží průběžnou třetí pozici. Martin Málek na individuální úrovni dokázal už ve třech případech vyhrát s patnáctibodovým maximem. A tak moravský celek nelze podceňovat ani zítra odpoledne.

Zbytek startovní listiny na svůj letošní premiérový vavřínový věnec teprve čeká. I když Hynek Štichauer si už dekorování jednou vychutnal při svém hostování v březolupských barvách. Při tréninku v Chabařovicích přišel o Matyáše Hlaváčka, ale i tak bude dozajista chtít s Pavlem Fuksou na stupně vítězů.

K nim mohou mířit i Chorvaté, pakliže se Jurica Pavlič bude prezentovat ve stejné formě jako v Pardubicích. Svým způsobem bez šancí nemusí být ani Praha. A také Martin Vaculík dokázal ve své premiérové sezóně potrápit už leckteré jméno. Zatím však není jasné, kdo se v sobotu po boku mladého Slováka objeví.


Leadeři uvolní pole
Trošičku odlišná situace než v sobotu ve Slaném nastane v neděli ve slovenské Žarnovici. Hlavní favorité Plzeň a Slaný totiž zůstanou doma. Bitva o pódium tak může nabrat nebývale široké dimenze. Bez rozpaků lze říci, že do ní může zasáhnout prakticky každý tým.

Domácí Martin Vaculík si pozval exkluzivního hosta. Po jeho boku se objeví Filip Šitera. Plzeňský junior tak bude mít možnost nepřímo hájit vedoucí příčku tím, že bude obírat konkurenci o body se slovenským znakem na vestě.

Není vyloučeno ani, že pražská Markéta nasadí podobným způsobem Antonína Gallianiho jako hosta do svého druhého týmu. V takovém případě by v závěrečné výsledkové listině mohlo být možné už prakticky všechno. Síly sedmi párů by se totiž nesmírně vyrovnaly.


Otevřená situace ve stopětadvacítkách
Dosavadní situaci v mistrovství nižší objemové kubatury prozatím kontrolují Slaňáci Roman Čejka a Radim Chod. Vítězství ve třech odjetých podnicích si rozdělili v poměru 2:1. A v tom nejlepším světle se budou chtít předvést rozhodně i před domácím publikem.

Jenže konkurence rozhodně nespí. A to tím spíše, má-li před sebou úžasný motivační faktor. Z deseti vypsaných závodů se totiž plná polovina škrtá. Ve Slaném se pojede teprve čtvrté kolo, což znamená, že šanci na titul ještě mají teoreticky všichni závodníci.

Zatím pokaždé třetí skončil Pražan Jaroslav Slavata. Úřadující šampión Pavel Pučko měl vinou otřesu mozku pomalejší rozjezd. V Chabařovicích až do svého pádu bezprostředně atakoval dominantní Slaňáky. A informace z jeho webových stránek, že otec konečně naladil motocykl, zní jako výhružný vzkaz soupeřům. Pilně se připravoval i Martin Wasyliw, jenž nový stroj testoval v úterý na nové dráze v Liberci. Po loňských hodech a letošním půstu bude mít dozajista náramný apetit po vavřínech.

Informace pořadatelů pro diváky:

Časový harmonogram: Slaný Žarnovica
prezentace do 16:45 10:00 – 13:00
přejímka 15:15 10:00 – 12:00
trénink 125 ccm 16:15 nejedou se
trénink 500 ccm 16:22 11:00 – 12:00
rozprava 16:45 14:00
nástup 16:55 15:00
první jízda 17:00 po nástupu

Ceník vstupného Slaný: dospělí Kč 30,-, důchodci a děti Kč 10,-, slosovatelný program Kč 20,-.

Jak zřejmě nastoupí:

sobota – Slaný  
Slaný Patrik Linhart, Věroslav Kollert, náhradník Petr Babička
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa
Praha 1 Michal Matula, Michael Gregor
Plzeň Filip Šitera, Antonín Galliani
Březolupy Martin Málek, Martin Gavenda
Goričan Jurica Pavlič, Zoran Strahija nebo Ivan Vargek
Žarnovica Martin Vaculík, ?
Mšeno volný los
Praha 2 volný los
 
neděle – Žarnovica  
Žarnovica Martin Vaculík, Filip Šitera (host)
Mšeno Zdeněk Šuranský, Adam Vandírek
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa
Goričan Jurica Pavlič, Zoran Strahija nebo Ivan Vargek
Praha 1 Michal Matula, Michael Gregor
Březolupy Martin Málek, Martin Gavenda
Praha 2 Patrik Doubek, Jakub Fabian (host)?, Antonín Galliani (host)?
Slaný volný los
Plzeň volný los
Hostování: bez ztráty bodů je možné pouze u závodníků, jejichž týmy mají v daném závodě volný los. Ve Slaném mohou hostovat Adam Vandírek, Zdeněk Šuranský, Patrik Doubek a Jakub Fabian, v Žarnovici Filip Šitera, Antonín Galliani, Věroslav Kollert a Patrik Linhart.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 2 60 14
2. Slaný 2 45 12
3. Březolupy 2 39 10
4. Mšeno 2 28 5
5. Divišov/Goričan 2 28 5
6. Pardubice 1 17 4
7. Praha 1 1 15 3
8. Žarnovica 1 12 2
9. Praha 2 1 8 1

MR 125 ccm:
Nominační listina:
1 Roman Čejka, Slaný
2 Radim Chod, Slaný
3 Jaroslav Slavata, Praha
4 Pavel Pučko, Praha
5 Martin Wasyliw, Mšeno
6 Michal Dudek, Slaný
7 Petr Vaic, Plzeň
8 Jiří Benda, Slaný
9 Jakub Fencl, Praha

Rozpis závodu:
Pakliže se zúčastní devět závodníků pojede se dle vyřazovacího KO systému, jehož pavouk základních, opravných a semifinálových jízd graduje malým a velkým finále.
Bude-li ve Slaném pouze osm závodníků, použije se rozpis dvou skupin, z nichž se bude postupovat do malého a velkého finále. Nasazení je provedeno na základě průběžného pořadí redukovaného na přítomné borce dle klíče: skupina A – první, čtvrtý, pátý a osmý, skupina B – druhý, třetí, šestý a sedmý.

Aktuální stav šampionátu:

1. Roman Čejka, Slaný 25 25 22 72
2. Radim Chod, Slaný 22 22 25 69
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 20 60
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 18 48
5. Michal Dudek, Slaný 16 10 16 42
6. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 12 42
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 14 40
8. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
9. Jakub Fencl, Praha 10 10

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni, v Pardubicích a v Chabařovicích.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)