Antonín Klatovský je desátý v průběžné klasifikaci

Berlín – 7. a 8. března
Dva víkendové závody finálové série mistrovství světa na ledové dráze přinesly dva další triumfy ruskému ledovému mágovi Nikolaji Krasnikovovi. V sobotu se dařilo Antonínu Klatovskému, jemuž v neděli chybělo k lepšímu umístění kousek štěstíčka. V prořídlé společnosti finalistů je v průběžné klasifikaci desátý.

Báječné šesté místo
Sobotní závod přinesl skvělý výkon Antonína Klatovského. V rozjížďce s číslem čtyři měl dobrý start. V první zatáčce byl na úrovni Nikolaje Krasnikova a dotíral na Stefana Svenssona po lajně. Ale venek byl rychlejší, takže nula bodů.

V šesté jízdě však náš závodník vybojoval první místo po souboji s Markusem Skabrautem, který dělal náhradníka místo Ivana Ivanova. Ten nastoupil s nedoléčenou zlomeninou z Ufy.

Desátá jízda přinesla Antonínu Klatovskému zpočátku druhé místo za Pavlem Čajkou. Ve druhém kola upadl Johnny Tuinstra a tak se muselo opakovat. Český borec se pohyboval na třetím místě. Po defektu Antti Aakka ve třetím kole projel cílem jako druhý. A celkově měl už pět bodů.

Šestnáctá jízda byla silná. Papírově se s body pro Antonína Klatovského počítat nemohlo, ale… Nejprve upadl Günther Bauer a v opakovačce i Dmitrij Chomicevič. Napotřetí už jeli Franz Zorn a Antonín Klatovský v klidu a v normálním sledu. Opakovat se muselo i po řestávce.

Tentokrát byl postižený Junir Bazejev. Antonína Klatovského předčil nečekaný borec z Rakous, Harald Simon. Po tuhých bojích se český reprezentant probil do finále B. V něm byl po dobrém startu předjet Danilem Ivanovem. Vzápětí se před něho posunul i Günther Bauer. To se však vzápětí obrátilo a Antonín Klatovský nechal Němce za sebou asi o dvacet bodů. A nezbylo než gratulovat za skvělé šesté místo!

Řídnoucí startovní listina
Nedělní závod začal děsivě vypadajícím pádem Simona hned v první jízdě. Rakouský železničář si v ostrém souboji brnkl o zadní kolo Vitalije Chomiceviče, v plné rychlosti rozrazil balíky slámy a byl i se svým strojem katapultován daleko za ochranný plot do stráně pod světelnou tabulí. K úlevě všech na stadionu byl téměř ihned na nohou a dával najevo, že je z nejhoršího venku (dle prvních zpráv vyvázl se zlomenou rukou), zatímco motocykl skončil minimálně o dalších deset metrů výš ve stráni. Mnohé přítomné zamrazilo nejen při pomyšlení, že by k podobnému pádu došlo v protilehlé zatáčce plné diváků, ale i při vzpomínce na patnáct let starou havárii, při níž na téměř stejném místě zahynul Ital Remo Dal Bosco.

Další průběh závodu byl ovlivněn řadou absencí (Simon, Bauer, Ivan Ivanov), které rezervisté nedokázali plně nahradit. Suverénně bez ztráty procházelo závodem až vzájemné do 19. jízdy trio Danil Ivanov, Zorn, Krasnikov. To se poté spolu s Bazejevem sešlo i na startu A-finále, ve kterém letos neporažený obhájce titulu Nikolaj Krasnikov dokázal vyhrát i šestou Grand Prix v řadě. O rok mladší Ivanov se sice velmi snažil, ale na suveréna posledních let, který míří za pátým titulem v řadě, to stejně nestačilo. V souboji o bronzový stupínek pak Rakušan Zorn podlehl vicemistru světa z roku 2006, Juniru Bazejevovi.

Naše příznivce mohlo mrzet, že Antonín Klatovský bohužel nezopakoval výtečné šesté místo ze soboty. Zatímco v sobotu mu štěstěna předvedla vlídnější tvář, druhý den se, jak už to bývá, otočila zády. Hned v první rozjížďce ho po celkem úspěšném startu zbrzdil Dmitrij Chomicevič a stíhání soupeřů už bylo marné. Ve druhé jízdě si jel v pohodě pro dva body za suverénním Krasnikovem, když ho zastavil defekt. První bod vybojoval až ve třetí sérii na Flyktmanovi, když Švéd Svensson zúročil svůj výtečný start a nepustil před sebe Vitalije Chomiceviče. I ve čtvrté sérii získal bod za třetí místo před Tuinstrou, když před ním si poradil Zorn s Bazejevem.

Protože v prořídlé startovní listině (ve čtvrté sérii se zranil i Svensson) střádali bodíky i závodníci z chvostu startovního pole, potřeboval Anton k postupu do C-finále své poslední vystoupení v základní části nutně proměnit ve tři body. Start bohužel lépe vyšel největšímu soupeři Čajkovi a ačkoliv Anton Rusa mocně dotahoval a atakoval, kýžená výhra z toho nebyla. Vítěznou holubičku tak předvedl až v následném D-finále, které znamenalo celkové třinácté místo. Škoda, protože podle obsazení jízdy bylo reálně na výhru i v Céčku.

Hlasy z depa:
Antonín Klatovský: „Celkově z toho mám docela dobrý pocit, cítím, že jdu trochu nahoru. Neděle ale byla o dost horší, než sobota. Štíplo se nám kolečko z řetězu, čímž jsem přišel o C-finále. Škoda, ale nemá cenu říkat kdyby. Poslední jízdu jsem mohl vyhrát a bylo to. Prostě jednou jsi nahoře, jednou dole. Příští rok uvažujeme, že zkusíme stojáka. Je dobré se inspirovat tam, kde jsou nahoře. I když pořád je to hlavně o tom, že kdo tahá, vyhrává. Nepodvádíme, jsme čistí. Švédi a Němci si hrají na honoraci, ale teď působí tak trochu jako podrazáci. Vůbec to trochu houstne, opilý Bondarenko mi tady vyhrožoval, že mi zařídí sebrání licence za kolizi se Simonem v Ufě.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)