Na řadě je Praha

Praha – 28. dubna
Včera to byl Matej Žagar. Ve Varšavě juniorský mistr světa Mateusz Cierniak. V Landshutu, který se do seriálu Speedway Grand Prix vrací poprvé od roku 1997, slibný teenager Norick Blödorn. Další velkou cenou na řadě je Praha se svým prvním červnovým dnem. A po držiteli divoké karty je zatím ticho po pěšině. Nebo že by ne?

 


Tipujte:

Kdo by měl být držitelem divoké karty pro českou velkou cenu?

View Results

Loading ... Loading ...

Jan Kvěch to nebude

Pádný argument Daniela Klímy, který vodí Martina Vaculíka | foto Karel Herman

AK Markéta si pochopitelně svůj návrh odeslal. A to nejen na divokou kartu, ale také pro pozice obou náhradníků. Jenže doposud není žádná reakce ze strany promotéra a FIM. Ani kladná, ani záporná. A nikdo skvěle informovaný nechce pustit sebemenší zmínku, kdo na Markétě pojede se šestnáctkou. Možná na mučidlech, jenže právo útrpné u nás bylo již dávno zakázáno.

A tak si srovnejme fakta. Jan Kvěch to nebude. Pražský závodník, jenž se za deset let na oválech vypracoval ze zakřiknutého teenagara těžko hledajícího myšlenky pro novinářské bloky do skvělého závodníka, je stálým účastníkem celého seriálu. Nezdá se, že by pražským pořadatelům hledání divoké karty ulehčil. Ba právě naopak.

 

Pět představitelných kandidátů

Eduard Krčmář (modrá) vzdoruje Martinu Vaculíkovi (bílá) | foto Karel Herman

Širší kandidátka obsahuje pět jmen. Jan Macek je na prahu sezóny ve skvělé formě, ale dost možná by to ještě kousíček chtělo. Eduard Krčmář po ztrátě podpory z Olympu chodí do práce. Při první extralize na Markétě, jež měla poskytnout mnoho vodítek ke klíčové nominaci, zaskočil. Příjemně Slánské, nepříjemně soupeře. Za svým výfukem měl i mnohem ambicióznější borce. Bohužel ne celá čtyři kola.

Daniel Klíma jede na jaře jako z praku. První závody daly najevo, že se mu během zimy nezmenšily ani svaly, ani srdce. Navíc je členem pořádajícího klubu, který však v minulosti mnohokrát prokázal, že mu v tomto ohledu není košile bližší než kabát.

 

Rozhodla opravdu extraliga?

Václav Milik (žlutá) se venkem žene okolo Martina Vaculíka (bílá) | foto Karel Herman

Avšak do hypotetických úvah je třeba zapojit průběh první extraligy, kterou si klíčoví muži pražské Markéty naservírovali takřka na předvečer svého rozhodnutí. Soupeři jejich tým na ovále nikterak nešetřili. A česká špička ukázala jak umí bojovat se světovými jmény.

Václav Milík sice ztratil bod s Artjomem Lagutou, ale porazil Martina Vaculíka. A také ostatní potenciální kandidáty divoké karty. Nebo vlastně skoro všechny. Tomáš Topinka mu na ovál nepřihrál Adama Bubbu Bednáře. Také on se nezalekl jmen z velké ploché dráhy. Andrzej Lebeděvs a Artjom Laguta o tom věcí své. A co na tom, že se rozjížďka s číslem dvacet nakonec zašmodrchala.

 

Obě nohy na pevnou zem

Adam Bubba Bednář (červená) má za výfukem Artjoma Lagutu (bílá), Andrzeje Lebeděvse (žlutá) a Eduarda Krčmáře (modrá) | foto Karel Herman

Při vší úctě, dá se tipovat, že v pražském emailu bylo na šestnáctce jméno buď Václav Milík nebo Adam Bubba Bednář. Ale kdo ví. A kdyby se vědělo, nebude se vědět který. Pardubičan na Markétě stál na pódiu a jeho primát při Zlaté přilbě města Pardubice 2017 stále působí jako magnet i na diváky, kteří nebývají v ochozech příliš často. Jenže i pražský junior má hodně fanoušků. A pozor, i v Německu, což je segment trhu, který pražský klub vždycky zajímal. Nominace Celiny Liebmann na mítink SPG2 není ostatně tak stará.

Posunovat se dál v úvahách a stát oběma nohama na pevné zemi je zhola nemožné. Ale což… Ve čtvrtek dopoledne se na tiskové konferenci všechno dozvíme. Zatím si tipněte v naší anketě a nezapomeňte si zajistit vstupenky. Měsíc zbývá do začátku, ale dost možná nikoliv do vyčerpání kapacity stadiónu.