Třináctka je číslo, které nemusí přinášet jen smůlu

Slaný – 16. října
Když se na začátku letošního roku sestavoval kalendář plochodrážní akademie, málokdo předpokládal, že prakticky celý jeho průběh bude mít štěstí na vlídné a solidní počasí. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným a to se potvrdilo v i tuto neděli, kdy byl na programu již třináctý díl Štancl Speedway Academy pořádaný na malém oválu ve Slaném.

9Malý ovál byl sice v týdnu na pokraji sjízdnosti, ale přeci jen určité úpravy a hlavně počasí udělalo své a nedělní ranní rosa za nedlouho ustoupila slunečním paprskům, které postupně nabraly docela slušné intenzity. Kdo čekal sychravé říjnové počasí, tak se nedočkal.

Jiří Štancl z Prahy do Slaného dorazil již před devátou. O chvilku později jej z Lužné následoval Miroslav Rosůlek, aby oba dva zhodnotili stav oválu, který Zdeněk Brabec lehce přesmykoval a následně utáhl kropicím vozem. Následně mladí adepti plochodrážního sportu mohli vyjet na dráhu.

8Po včerejším mistrovském klání v Pardubicích si někteří tradiční účastní ŠSA jako Jan Jeníček nebo Milan Dobiáš do středočeského královského města cestu nenašli, ale to se dá vcelku pochopit. Nedorazil ani domácí František Klier. Ten podle slov svého otce  na východě Čech nastydl a tak dal přednost léčebným procedurám.

Účastí nepohrdl Michal Baštecký a rovněž jeho oddílový kolega Pavel Kuchař. Na dráze jim jako již mnohokrát sekundoval slánský Bruno Belan a také dnes spolu sváděli nespočet soubojů. Chabařovický Adam Nejezchleba se pro změnu po oválu proháněl s domácím Vojtěchem Zamazalem, který aspiruje na titul s největším počtem účastí na letošním ročníku tohoto projektu.

5Minulý týden se poprvé ve Slaném objevil Josef Černý a vzhledem k tomu, že jej tento sport oslovil, vážil jeho otec Jiří z Plzně cestu opět a lze věřit, že to nebyl poslední víkendový výjezd ze západočeské metropole.

Šest mladých adeptů plochodrážního sportu využilo možnost si na sklonku sportovní sezóny  zatrénovat. Měli k tomu, jak již bylo v úvodu uvedeno, na pokročilé roční období velmi dobré klimatické podmínky
Čtrnáctý, předposlední díl plochodrážního kempu bude, jak bylo avizováno v jeho kalendářním harmonogramu, v neděli 23. října.

Foto: Zdeněk Kabeláč