Před 20 lety: Pavel Ondrašík podruhé sebral juniorský trůn Robertu Královi

Slaný – 25. července 1996
Před dvaceti lety se domácí juniorský titul stal pro mnoho šikovných mladíků vstupenkou do britské ligy, která tehdy ještě bývala pupkem plochodrážního světa. Ti se pochopitelně domů nevraceli na každý závod. I bez největších českých hvězd ovšem mistrovství republiky juniorů netrpělo úbytěmi. Ba právě naopak, okolo půle sedmdesátých let spatřila světlo světa řada talentovaných plochodrážníků, díky čemuž se šampionát neuvěřitelně vyrovnal. Prim však přesto hráli dva závodníci. Nakonec Pavel Ondrašík podruhé předčil Roberta Krále a obhajobou zlaté medaile z předcházející sezóny napodobil kousek, který se tehdy povedl pouze Antonínu Kasperovi.

 

Starty jako s babetou

Pavel Ondrašík se mezi juniorské mistry republiky zapsal dvakrát

Pavel Ondrašík a Robert Král spolu bojovali o český juniorský titul už v sezóně 1995, o čemž již ostatně byla v historické rubrice magazínu speedwayA-Z řeč. Pro připomenutí, rozhodnutím plochodrážní komise zasáhnout do pravidel rozběhnuté soutěže, se pražský závodník dostal nazpět do hry o zlato. Svého divišovského rivala v posledním závodě v Chabařovicích dotáhl na hrotu konečné klasifikace a nakonec v dodatkové jízdě porazil.

Oba už tehdy také mířili do britské ligy. Robert Král byl prakticky dohodnutý se Sheffieldem, ale jeho start za Tygry dojel na pracovní povolení, které mu úřady země královny Alžběty II. neudělily. Pavel Ondrašík se dohodl s King’s Lynnem. Nicméně při červencovém test matchi českého týmu do třiadvaceti let proti svým stejně starým britským vrstevníkům měl shodou okolností v King’s Lynn děsivou kolizi se Scottem Nichollsem a ošklivě polámal ruku.

Finále mistrovství republiky jednotlivců se konalo v září 1995 ve Mšeně – a Pavel Ondrašík v něm mohl s rukou v sádře učinkovat pouze jako mechanik

„Až na konci října jsem zkusil jet jeden závod v Německu,“ připomíná Pavel Ondrašík svou čtvrt roku dlouhou plochodrážní přestávku v pětadevadesátém. „Pak jsem měl celou zimu, abych se dal dohromady. Myslel jsem, že nebudou problémy. Byly ale větší, než jsem čekal.“

Nicméně předjaří roku 1996 jej už zastihlo v plné přípravě na novou plochodrážní kampaň. „Sezóna začínala opatrně,“ vzpomíná dnešní sportovní ředitel pražské Markéty. „Člověk si zvykal na omezenou hybnost levé ruky, co mám dodneška. V zimě mi vyndávali železo, nechci se vymlouvat, ale bylo to nepříjemný. Nedokázal jsem odstartovat. Tonda Kasper si ze mě dokonce dělal legraci, že se rozjíždím jako na babetě.“

Naposledy na skupiny

Sezóna 1996 byla poslední, v níž se mistrovství republiky konalo stylem zavedeným shodou okolností o dvacet let dříve. Závodníci byli rozděleni do dvou semifinálových skupin, z nichž se postupovalo do finálové série. Jenže personální krize se začala projevovat, takže pouze úvodní podnik skupiny A v půli dubna na pražské Markétě měl díky patnácti borcům jakžtakž naplněnou startovní listinu.

Pavel Ondrašík míří za svým druhým juniorským titulem

Přitom obě skupiny byly vypsány na tři závody. Plochodrážní exekutiva proto vzniklou situaci řešila povolením jakéhosi hostování závodníků z jedné skupiny v té druhé, přičemž každý byl pochopitelně klasifikován jen v té své, do níž byl nominován.

Robert Král triumfoval ve skupině A. Na Markétě jej Richard Wolff porazil nejprve v rozjížďce s číslem deset a posléze také v rozjezdu o vítězství. V Divišově a v Březolupech, kde se ovšem končilo kvůli stavu dráhy již po třetí sérii, ale neztratil jediný bod. Déšť předčasně ukončil také pardubickou ouverturu ve skupině B.

Pavel Ondrašík do ní vstoupil pádem ve třetí jízdě. Body mu chyběly, takže skončil šestý. Dva dny na to ve Slaném ale už vyhrál, když v rozjezdu porazil Tomáše Hejtíka. Toho odvedl také ve Svitavách, kde se však oba rozjížděli o druhou příčku za vítězným Lubomírem Batelkou. Nicméně Tomáš Hejtík, jenž byl v Pardubicích druhý za neporaženým Radkem Smolíkem, se stal celkovým vítězem skupiny.

„V Pardubicích to upršelo,“ vybavuje si Pavel Ondrašík, jenž za svým klubovým kolegou zaostal o dva body. „Tomáš měl potom úraz, to ho poznamenalo. Byl mladší než já, v tý době to ale vypadalo, že bude bojovat o titul. Ale těch lidí, co do toho mohlo zasáhnout, bylo snad už deset.“

Únik v podání Pavla Ondrašíka

Tomáš Hejtík měl skvělý vstup do sezóny

Z každé skupiny postoupilo do finálové části po sedmi závodnících. Přímo dosazen byl Adrian Rymel, který se zranil při jarním soustředění v Itálii. O poslední místo byl před prvním finále na Markétě vypsán rozjezd. Původně se jej měli zúčastnit oba závodníci z osmých míst v áčku i béčku. Ovšem skupina A skončila bodovou rovností a v blátivých Březolupech se na určení pořadí dodatkovou jízdou jaksi pozapomnělo.

Plzeňský Václav Kaděra v klíčové rozjížďce upadl. Šestnáctým finalistou se stal Miroslav Štens, jenž má dnes pod palcem depo ve Svítkově. Při repete odvedl Květoslava Šebelu, aby se nakonec prohnal vítězně cílem v čase 69,19 sekundy.

„Adrian byl tenkrát taková vycházející hvězdička, proto ho dali rovnou do finále,“ říká Pavel Ondrašík. „Jel už poměrně dobře. Juniorák byl vyrovnanější než v pětadevadesátým. To jsme se tahali o titul jen s Robertem. Ale teď to míchali i další a brali body i nám oběma. Jen jednou měl Robin patnáct bodů v Březolupech a já ve Slaným. Ale jak já, tak on jsme měli taky slabší závody…“

Přerušme však rozbíhající se tok vyprávění Pavla Ondrašíka, abychom se podívali na finále české juniorky anno domini 1996 od samého počátku. V Praze stál na nejvyšším stupínku pódia Roman Kubeš. Pavel Ondrašík vyhrál jen dvě úvodní rozjížďky, aby se poté postupně skláněl před Lubomírem Batelkou, Michalem Makovským a Richardem Wolffem. V rozjížďce s číslem pět však stačil porazit Roberta Krále, který navíc v jedenácté jízdě upadl.

V Pardubicích se smál Pavel Ondrašík se zlatým věncem okolo krku stejně jako Michal Makovský a Lubomír Batelka

Dvanáct bodů Pavla Ondrašíka však tentokrát stačilo na druhé, jedenáct bodů Roberta Krále na třetí místo, aniž by kdokoliv musel absolvovat rozjezd. Až tak vyrovnaný závod to byl, v němž si ničím nemohli být jistí ani favorité. Koncem června se do Divišova jelo zbytečně, protože ještě před nástupem se přihnal strašný slejvák. Pokračovalo se až na den příchodu slovanských věrozvěstů v Pardubicích.

Oba rivalové udávali tempo závodu a po dvou sériích ani jeden z nich nepoznal hořkost porážky. V deváté jízdě však Pavel Ondrašík prohrál s Michalem Makovským. Šlo však o jeho jedinou ztrátu v horkém prázdninovém dni. Nakonec vyhrál celý závod, když Pardubičanovi oplatil předchozí prohru v dodatkové jízdě. Naproti tomu Robert Král měl špatný závěr. Skončil pátý a jeho pražský soupeř se mu v průběžné klasifikaci vzdálil o pět bodů.

Otočka Roberta Krále

Nicméně na předčasné soudy byl šampionát přece jen ještě příliš mladý. Dva dny po Pardubicích pokračoval v Březolupech. Po dlouhém vyjednávání o uvolnění ze Slaného se Robert Král objevil v extraligové sestavě moravského klubu, takže tu nalezl ideální podmínky. Triumfoval s patnácti body, zatímco Pavla Ondrašíka kromě něho porazil ještě Michal Makovský.

Roku 1996 se česká juniorka vyrovnala, o čemž svědčí souboj Richarda Wolffa (modrá) a Lubomíra Batelky

A snad aby Pražanovy smůly nebylo málo, v rozjezdu o druhou příčku za sebou vodil Adriana Rymela, ale v posledním oblouku zůstal stát. Za další dva dny později déšť podruhé spláchnul divišovský mítink, který se však nakonec odbyl na třetí pokus v půli července.

Pavel Ondrašík nezačal optimálně. V rozjížďce s číslem dvě upadl a byl diskvalifikován. Mezitím Robert Král dvakrát vyhrál, ale v desáté jízdě trčel za Lubomírem Batelkou a vedoucím Richardem Wolffem. Pavel Ondrašík se vydal na vítěznou cestu a s jednobodovou ztrátou mu dýchal na záda, avšak v rozjížďce s číslem devatenáct ležel podruhé na dráze.

Robert Král posléze vyhrál opakovačku. Když poté v dodatkové jízdě porazil Martina Kubeše, mohl mávat divákům ve svém domovském městě z nejvyššího stupínku. Pavlu Ondrašíkovi nebylo do řeči. Skončil šestý, a co bylo horšího, v průběžné klasifikaci šampionátu ztrácel na Roberta Krále jeden bod.

„Z Divišova jsem měl respekt,“ nezastírá po dvaceti letech. „Myslel jsem, že to bude zlomovej‘ závod. Udělal jsem dvakrát chybu a upad‘. Robin tam byl na domácí dráze a já si myslel, že to může být ztracený.“

V Divišově šli na pódium Robert Král, Martin Kubeš a Richard Wolff

Nápor Roberta Krále však neskončil. Již za tři dny byl na programu pátý závod série ve Svitavách a divišovský závodník v březolupské vestě vyhrál již potřetí v řadě. O jediný bod jej připravil v deváté jízdě Lubomír Batelka. Zato Pavel Ondrašík s třináctkou na zádech jakoby chtěl dokázat špatnou pověst tohoto čísla.

Po úvodním triumfu postupně prohrával s Richardem Wolffem, Miroslavem Štensem a Robertem Králem. Výhrou v rozjížďce s číslem dvacet se sice dostal do rozjezdu o druhé místo s Lubomírem Batelkou, ale i jemu nakonec podlehl. Po Pardubicích přede dvěma týdny vedl šampionát s náskokem pěti bodů, avšak nyní na Roberta Krále dokonce tři body ztrácel.

„Už v Divišově, jak mě Robin docvak‘, jsem si říkal, že to může bejt‘ ztracený,“ přibližuje své tehdejší rozpoložení. „Ve Svitavách mě utek‘ o tři body. Jel jsem v juniorech poslední rok a tak to pro mě bylo dost zavazující.“

Koncovka pro Pavla Ondrašíka

Od Svitav uběhlo jen pět dnů a na vyvrcholení juniorského šampionátu se chystal Slaný. Robert Král tu strávil své závodnické prvopočátky, ale v létě šestadevadesátého tu na něho řada lidí koukala skrze prsty. Lukrativnější nabídku od Březolup totiž dostal už před rokem, ale Slaný jej nechtěl uvolnit. A tak se divišovský závodník rozhodl za středočeský klub v extralize vůbec nestartovat.

Nejlepší trio ve Svitavách: zleva Lubomír Batelka, Robert Král a Pavel Ondrašík

A tak nemohlo být ani řeči, že by mu ovál nabídl výhodu domácího prostředí, a to tím spíše, nevyhovoval-li svým tvrdým povrchem závodnickému naturelu Roberta Krále. „Dráha ve Slaném nám vyhovovala oběma,“ přisadí si Pavel Ondrašík. „Dařilo se tam jak Robinovi, tak mně.“

Oba pretendenti mistrovského trůnu stanuli vedle sebe již na startovním roštu rozjížďky s číslem jedna. „Byl jsem z toho nervózní,“ připouští Pavel Ondrašík. „A já jsem ho porazil, myslím, že on se tam ještě pral s Mírou Štensem.“

Bod z náskoku Roberta Krále byl ukrojen. A další hned ve druhé sérii. Pavel Ondrašík totiž vyhrál sedmou jízdu, ale před ní Robert Král prohrál s Martinem Kubešem. Třetí série přidala na konta obou závodníků po trojce. Ale rozjížďka s číslem čtrnáct přinesla pohromu pro Roberta Krále, který se nedostal před Romana Kubeše a vedoucího Michala Makovského. Pavel Ondrašík vzápětí úřadoval naplno v patnácté jízdě. V té chvíli byl opět vedoucím mužem šampionátu, přičemž měl k dobru jeden jediný bod.

Při slánském závěru nemohl Pavel Ondrašík udělat pro titul více – vyhrál s patnácti body před Michalem Makovským a Lubomírem Batelkou

„V depu byly tahanice s Aďou,“ vybavuje si Pavel Ondrašík situaci ve slánských boxech před poslední sérií. „Už nestartoval, myslím, že vypad‘ na techniku. Přemlouvali ho, ať nastoupí v poslední jízdě a porazí mě, aby byl rozjezd o titul. V slánském depu něco probíhalo, ale co přesně, to nevím. Stejně už bylo rozhodnuto v tý čtvrtý sérii, kdy Robin prohrál s Makovkou a Kubešákem.“

Robert Král se s juniorským šampionátem rozloučil triumfem v rozjížďce s číslem osmnáct. Ať už se v depu dělo cokoliv, Adrian Rymel se v devatenácté jízdě do závodu nevrátil. A Pavel Ondrašík projel cílem nejen jako vítěz, ale také jako staronový juniorský mistr. Po Antonínu Kasperovi jako první, který svůj primát z předchozího roku obhájil.

Na své duely s Robertem Králem v české juniorce Pavel Ondrašík zapomenout nemůže. „S nadsázkou to byla rivalita jako Lauda a Hunt v tom filmu,“ usmívá se. „Ne, že by se někdo z nás choval jako Hunt, ale dávali jsme tomu všechno. Chtěli jsme se plochou dráhou živit, takže hospody nebo diskotéky pro nás nebyly. Už jsme oba jezdili druhou polskou ligu, on za Rawicz, já za Opole. V Německu měl Diedenbergen, já Pocking. Vzali jsme to oba za správnej‘ konec a pak se prosazovali i v zahraničí.“

Robert Král – na snímku s otcem a synem – se nikdy nestal mistrem republiky

Ovšem zatímco Pavel Ondrašík získal domácí tituly i v jiných šampionátech, Robertu Královi bylo souzeno nikdy se mistrem republiky nestát. V novém tisíciletí měl k této metě neblíže v extralize, v níž se po konci březolupského týmu vrátil do Slaného. Ve chvíli, kdy však tým Milana Macha proléval v září roku 2005 šampaňské na plzeňských Borech, kombinéza Roberta Krále již skoro celý rok visela na pomyslném hřebíku.

 


Rekord vyrovnaný po patnácti letech:

Před dvaceti lety se pouze Antonín Kasper a Pavel Ondrašík mohli pyšnit dvěma juniorskými tituly – na snímku jsou spolu s Antonínem Švábem před v srpnu 2000 před šampionátem dvojic

Když se Pavel Ondrašík stal na konci července 1996 podruhé mistrem republiky juniorů, byl teprve druhým mužem v historii, jenž se mohl pyšnit takovým výkonem. A stejně tak druhým závodníkem, který svůj předchozí titul juniorského šampióna dokázal obhájit. Tím prvním byl Antonín Kasper v letech 1980 a 1981.

Mistrovství republiky juniorů už ze své podstaty nedává mladým závodníkům příliš mnoho času na lámání rekordů. Horní věkový limit jednadvaceti let je neměnný už s jeho vznikem v sezóně 1974, avšak šanci na delší pobyt v juniorce je snižování dolní hranice, která se od původních sedmnácti dostala přes šestnáct na současných patnáct let.

V minulosti jsme bývali rovněž svědky, že juniorský mistr republiky už nebyl napřesrok nominován v souvislosti se svou kvalifikací do mistrovství jednotlivců, jíž mu titul přinesl. V devadesátých letech zase naše juniorská elita nestartovala v domácím šampionátu kvůli svému působení v britských ligách. A kupříkladu bratři Drymlovi, kteří ve svých počátcích vlastnili německé licence, se v šampionátu juniorů nikdy neobjevili, byť mají ve svých sbírkách medaile z juniorských šampionátů Evropy a světa!

Eduard Krčmář svými čtyřmi tituly nasadil laťku hodně vysoko

Na výkon Antonína Kaspera a Pavla Ondrašíka navázal Josef Franc. Po premiérovém titulu mistra republiky roku 1998, dodal další zlato již napřesrok. Nakonec v sezóně 2000 vytvořil svým hattrickem nový rekord, který Eduard Krčmář loni vyrovnal a letos svým čtvrtým zlatem posunul laťku ještě výše. Nikdo jiný než Josef Franc ovšem neobhájil svůj titul dvakrát.

Dvojnásobnými juniorskými šampióny republiky se posléze stali rovněž Tomáš Suchánek, Miroslav Fencl, Filip Šitera a Matěj Kůs. V celé historii však obhájit svůj titul svedli pouze Antonín Kasper (1980 – 1981), Pavel Ondrašík (1995 – 1996), Josef Franc (1998 – 2000), Tomáš Suchánek (2002 – 2003), Filip Šitera (2006 – 2007) a Eduard Krčmář (2016 – 2017).


Celkové pořadí mistrovství republiky juniorů 1996: zleva Robert Král, Pavel Ondrašík a Michal Makovský, před nimi stojí František Moulis

šestý závod finále MR juniorů 1996 – Slaný:

1. Pavel Ondrašík (Praha) 15, 2. Michal Makovský (Pardubice) 13, 3. Lubomír Batelka (Praha) 11+3, 4. Robert Král (Březolupy) 11+2, 5. Roman Kubeš (Praha) 10, 6. Martin Kubeš (Praha) 10, 7. Aleš Šifalda (Chabařovice) 9, 8. Miroslav Štens (Racek) 8, 9. Jiří Šafář (Praha) 7, 10. Richard Wolff (Praha) 6, 11. Radek Smolík (Racek) 6, 12. Pavel Šůna (Slaný) 4, 13. Adrian Rymel (Praha) 3, 14. Václav Kaděra (Plzeň) 3, 15. Květoslav Šebela (Praha) 2, 16. Tomáš Hejtík (Praha) 1.

Mistrovství republiky juniorů 1996:

PHA PCE BŘE DIV SVI SLA TOT
4.6. 5.7. 7.7. 17.7. 20.7. 25.7.
1. Pavel Ondrašík, Praha 12 14 13 9 12 15 75
2. Robert Král, Březolupy 11 10 15 13 14 11 74
3. Michal Makovský, ZP 7 14 11 11 10 13 66
4. Lubomír Batelka, Praha 10 13 6 11 12 11 63
5. Richard Wolff, Praha 10 11 12 12 11 6 62
6. Martin Kubeš, Praha 10 8 9 13 10 10 60
7. Adrian Rymel, Praha 10 8 13 7 6 3 47
8. Roman Kubeš, Praha 13 9 2 9 3 10 46
9. Miroslav Štens, Racek 6 8 7 6 10 8 45
10. Jiří Šafář, Praha 8 6 9 6 7 7 43
11. Radek Smolík, Racek 4 4 7 8 9 6 38
12. Aleš Šifalda, Chabařovice 7 4 3 3 3 9 29
13. Tomáš Hejtík, Praha 6 NS NS 5 7 1 19
14. Pavel Navrátil, ZP 4 7 5 NS NS NS 16
15. Václav Kaděra, Plzeň DNR 3 3 3 4 3 16
16. Květoslav Šebela, Praha 0 1 3 0 0 2 6
17. Pavel Šůna, Slaný 0 0 1 NS NS 4 5
18. Milan Vondráček, Racek 1 0 NS NS NS NS 1
TR Josef Franc, Praha NS NS NS 3 2 NS 5
Finalisté MR U21 1996: vzadu zleva Václav Kaděra, Pavel Šůna, Květoslav Šebela, Martin Kubeš, Miroslav Štens, Pavel Ondrašík, Aleš Šifalda, Milan Vondráček a Adrian Rymel, před nimi zleva Robert Král, Roman Kubeš, Richard Wolff, Lubomír Batelka, Michal Makovský, Radek Smolík a Pavel Navrátil

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a archív autora